Nytt från södra Afrika - Afrikagrupperna

Nyhet 2018-03-23

Nytt från södra Afrika

De senaste två veckorna har afrikanska ledare signerat ett stort frihandelsavtal och Jacob Zuma åtalats för korruptionsbrott. I Zimbabwe börjar valet att närma sig och medborgare kämpar nu för sin rätt att rösta från utlandet. 

Ramaphosa markerar mot landgrabbing i Sydafrika

Sydafrikas president Ramaphosa varnar för att landgrabbing inte kommer att tolereras i samband med den kommande ändringen i konstitutionen om expropriering (överlåtelse om äganderätt) av land. Parlamentet i Sydafrika antog för ett par veckor sedan ett förslag om expropriering av land från vita jordägare till svarta medborgare utan kompensation. Landfrågan är känslig i Sydafrika eftersom majoriteten av marken fortfarande ägs av vita jordägare trots flera insatser. Sedan förslaget antogs har marknaden varit orolig och sammandrabbningar med polis av lediga landområden har skett. Ramaphosa har betonat att lagändringen ska ske på lagligt vis och på ett sätt som inte inverkar negativt på ekonomin eller matsäkerheten i landet.

Läkare i Zimbabwe i strejk mot låga löner och brist på mediciner

Läkare i Zimbabwe gick i förra veckan ut i strejk för att protestera mot låga löner, arbetsförhållanden och brist på mediciner. Enligt fackföreningen Zimbabwe Hospital Doctors Association (ZHDA) har sjukhusen inte tillräckligt med mediciner eller utrustning. De menar även att regeringen inte har hållit sina tidigare löften om förbättrade arbetsvillkor. Detta är den första stora arbetsmarknadspolitiska konflikten sedan Emmerson Mnangagwa ersatte Robert Mugabe som president i november. Mnangagwas största utmaning är att få ordning på landets ekonomi efter många års misskötsel. Låga löner och dåliga arbetsförhållanden har resulterat i en utbredd ”brain drain” (att utbildad arbetskraft flyttar utomlands) till grannlandet Sydafrika, vilket gjort det statliga hälsosystemet i landet mycket känsligt för oroligheter.

Zimbabwiska medborgare utomlands står upp för sin rätt att rösta

Ett rättsfall pågår sedan januari i Zimbabwe, där tre Zimbabwiska medborgare som lever utomlands lämnat in en ansökan om sin rätt att rösta från det land där de befinner sig. De sökande representeras av Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR) och Southern Africa Litigation Centre (SALC). De menar att kravet på uppehälle i landet för att få rösta strider mot konstitutionen som fastställer alla Zimbabwiska medborgares rätt att ta del av de politiska processerna oavsett var de befinner sig. Författningsdomstolen meddelade den 15 mars att beslut kommer att fattas inom kort.

Jacob Zuma åtalas för korruption

Sydafrikas före detta president Jacob Zuma, är åtalad för totalt 18 åtalspunkter med över 700 fall av bedrägeri, svindleri och penningtvätt. Det meddelade chefsåklagare Shaun Abrahams på en presskonferens den 16 mars. Fallen ska vara i samband med en stor vapenaffär på 90-talet innan Zuma blev president. Zuma nekar till de aktuella anklagelserna, och har även tidigare under sin tid som president nekat till att ha tagit emot mutor från parter i affären.

Afrikanska ledare signerar frihandelsavtal

Afrikanska ledare signerade i onsdags en överenskommelse om att sätta upp ett stort frihandelsområde, African Continental Free Trade Area (AfCFTA), med syfte att förbättra regional integration och förstärka den ekonomiska tillväxten på kontinenten. Totalt skrev 44 av de 55 medlemsländerna i Afrikanska Unionen under avtalet under ett möte i Kigali, Rwanda den 21 mars. FN:s Economic Commission for Africa (UNECA) har uppskattat att frihandelsområdet kan öka den interkontinentala handeln med 52 procent fram till 2022, jämfört med handelsnivåerna 2010. Samtidigt kvarstår en oro för att vinsterna av frihandelsområdet kommer att fördelas ojämlikt över kontinenten.

STÖD OSS