El País lyfter landgrabbing i Moçambique - Afrikagrupperna

Nyhet 2018-01-20

El País lyfter landgrabbing i Moçambique

Med  blogginlägg och informationsfilmer följer vi den kommande veckan upp fallet med det norska företaget Green Resources och deras förehavande i ö. I det första inlägget uppmärksammar vi en artikel som publicerades i spanska tidningen El País i början av januari. Artikeln är skriven Pascal Vossen och Nils Adler, två journalister som i våras besökte Niassa-regionen i norra Moçambique för att följa spåren av det norska företaget Green Resources storskaliga trädplantage

För våra portugistalande läsare går artikeln att hitta här!

För våra spanska läsare så går artikeln att hitta här!

Vi har gjort en kort översättning av Nils artikel med fokus på händelserna och utvecklingen av företagens etablering i regionen. Läs gärna några av bönders egna vittnesmål på svenska i Agera #3 2017. Viktigt att notera är att texten och analysen nedan tillhör Nils och är inte Afrikagruppernas ståndpunkt. 

Förskingring, landgrabbing och ouppfyllda löften är det olyckliga arvet av ett program som finansieras av den svenska regeringen, vars mål var att minska fattigdomen genom privata investeringar.

Den moçambikiska regeringen hyr sammanlagt ut en miljon hektar odlingsbar mark, vilket är en yta större en Cypern, till privatägda utländska företag inom jordbrukssektorn.

Malondaprogrammet, vilket delvis var finansierat av den svenska staten var ett av de första utländska initiativen i Moçambique. Programmet fokuserade på storskaliga investeringar i trädplantage, främst tall och eukalyptus, i regionen Niassa. Detta sköttes genom företaget Chikweti, ett dotterbolag till det svenska investeringsbolaget Global Solidarity Fund GSFF.

Chikweti hamnade i lokala dispyter kring landrättigheter, och deras plantage utsattes för anlagda bränder som de säger har anlagts av missnöjda tidigare anställda. Företaget platerade träd endast på en femtedel av den markareal som företaget gjort anspråk på och många boende i området förlorade tron på utländska investeringar, deras löften om ett bättre liv och arbetstillfällen i regionen.

Redan 2010 fick Chikweti mycket kritik, efter att UNAC (den nationella bondeorganisationen i Mocambique reds. anm.) släppt rapporter som skildrade brustna löften, och avhysningar av bönder från deras egen mark. Enligt en studie från landets myndighet för Ministry of Agriculture och the National Directorate of Agriculture and Forestry (DNTF), så hade företaget olagligt använt sig av en yta på 32 000 hektar i Niassa.

I juni 2013 gjordes en granskning av det ekonomiska stödet från Sida till Malonda – vilka handhavt GSFFs investeringar i området – och det upptäcktes stora oegentligheter. Det upptäcktes snart att deras kontor i Niassa hade förskingrat 32 000 dollar och att falska checkar hade använts. Sida avbröt genast kontraktet, men hälften av de nio miljoner dollar som planerats för perioden 2010-2013 hade redan betalats ut. Efter en period med mycket negativ publicitet följde GSFF Sida och drog sig tillbaka från området.

Under 2014 köpte det norska skogsföretaget Green Resources upp företaget GSFF. Green Resources förvärvade också 83 procent av de plantage som Chikweti äger.

Bild: Delinda, 25, arbetar på sin familjs mark i  Lichinga, Moçambique den 29 mars 2017. Fotograf: Pascal Vossen

Läs mer om fallet med Green Resources:

STÖD OSS