Från patient till hälsoarbetare - Afrikagrupperna

Nyhet 2017-12-03

Från patient till hälsoarbetare

I fredags, 1 december, var det Världsaidsdagen. En av de 36,7 miljoner personer i världen som lever med hiv är Patrick Jani i Zimbabwe.

Under Världsaidsdagen samlas människor över stora delar av världen till minne av alla som avlidit av aids, och för att uttrycka sitt stöd för alla de miljoner människor runt om i världen som lever med hiv i dag. Varje år utser UNAIDS ett tema. I år är det rätten till hälsa. En person som arbetar aktivt för att minska stigmat och öka kunskapen om en bra hälsa är Patrick Jani. Han fick sitt besked ihop med sin fru 2010.

– ”Min fru är hemsjukvårdare och uppmuntrade mig till att vi båda skulle testa oss samtidigt. Jag minns att jag tänkte då ‘det borde inte sluta här’. Istället var det här min resa började, som klient på en av FACT Chiredzis kliniker.”

Både Patrick och hans fru testades positivt för hiv. Vid det här laget hade bromsmedicinerna funnits länge i Zimbabwe men det är fortfarande svårt att vara öppen med sin status. Idag lever omkring 13,5 procent av landets befolkning med hiv.

– ”Både jag och min fru blev del av FACT:s hivprogram och är än idag aktiva i våra supportgrupper. Jag förstod tidigt att det är män som har svårt att ta till sig ny information. Kvinnor är mer flexibla till nya omställningar. De vill ha mer kunskap och är därför mer hälsouppsökande och har större chans att påverka sina liv positivt.”

FACTs självhjälpsgrupper

Självhjälpsgrupperna är ett beprövat verktyg för att stärka tillit, trygghet, självförtroende och kunskapsutbyten. Som metod fungerar de väl inte bara för människor som lever med hiv, utan för andra former av livskriser och sjukdomar. I Patricks grupp behandlar de ämnen som konfidentialitet, accepterande av livslånga konsekvenser, stigma, öppenhet om sin status, kommunikation med hälsovårdsinstanser, nutrition och medicinering.

– ”Genom FACT:s program lärde jag mig mycket. Jag har ätit bromsmediciner länge och aldrig varit så sjuk så att jag inte kunnat ta mig ur sängen. Det finns många anledningar till att människor inte lyckas fortsätta äta sina mediciner, men i Chiredzi så beror det inte på tillgången till mediciner. Anledningarna är istället mänskliga.”

På landsbygden i Zimbabwe är en faktor ibland de långa avstånden till klinikerna men i Chiredzi finns mobila kliniker. Patrick berättar om hur när människor mår så pass bra att de känner sig friska kan det vara frestande att tro att viruset lämnat kroppen för gott och att det därför är säkert att sluta ta sina mediciner. Andra anledningar kan handla om tro, både religion och på traditionella helare. Stigman påverkar fortfarande människors mod att vara öppna med sin status och att försöka gömma det kan till slut vara mer påfrestande än att fortsätta medicineringen. Som ofta i det mänskliga livet är våra beslut en blandning av många faktorer.

Hiv är en sjukdom precis som vilken annan

– ”Jag hade från start inga problem med att tala om för min omgivning att jag var positiv. Det är en kronisk sjukdom som vilken annan. Jag har märkt att min status hjälper när jag talar med män. Om jag är öppen från början men fortsätter tala med självförtroende, beväpnad med kunskap och lösningar så är de villiga att lyssna. De tänker nog ‘Men han ser ju helt frisk ut och han ser inte ut att dö imorgon’. Om jag kan visa att det går att leva med hiv så är de villiga att lyssna till hur. Min öppenhet bidrar till att andra vill ta reda på sin status.”

Patricks förhållningssätt till viruset i sin kropp liksom hans inställning till vad som måste göras är ovanligt i Zimbabwe. Att han är öppen var en självklarhet för att det inte är något att skämmas för. Hans insikt om att män ofta är stoppklossar och hans beslutsamma resa att föra vidare sin kunskap om hiv. Kunskapen och engagemanget gjorde honom först till hemsjukvårdare precis som sin fru, också det mycket ovanligt för män. Sedan blev han en hälsoutbildare och hans praktiska kunskaper beseglades med teori.

– ”Idag är jag heltidsanställd facilitator och åker runt hela Chiredzi och utbildar människor om hiv och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Jag började som en av FACT:s patienter, idag mår jag fortfarande bra och är anställd inom sektorn och arbetar för förändring.”

Hiv i Zimbabwe

År 2016 testades 40 000 zimbabwier positivt för hiv och under samma år var det cirka 30 000 aidsrelaterade dödsfall. Uppskattningsvis 1 300 000 personer i Zimbabwe levde med hiv i 2016, varav 75 procent fick tillgång till antiretroviral behandling. Bland gravida kvinnor som lever med hiv, fick 93 procent behandling eller profylax för att förhindra överföring av hiv till sina barn.

De som främst drabbas av hiv i Zimbabwe är sexarbetare, med en hivprevalens på 57,1 procent och fångar, med en hiv-prevalens på 28 procent. Sedan 2010 har nya hivinfektioner minskat med 49 procent och aidsrelaterade dödsfall har minskat med 45 procent.

Text och foto: Agnes Nygren
Bild: Patrick Jani upptäckte att han var hivpositiv tillsammans med sin fru som är vårdgivare. Han har varit öppen med sin status sedan dag ett och blev också vårdgivare. Idag är han en hiv- och SRHR-lärare samt facilitator i Chiredzi.

Läs mer:

STÖD OSS