Västsahara – Ockuperat, Bestulet och Bortglömt - Afrikagrupperna

Nyhet 2017-04-15

Västsahara – Ockuperat, Bestulet och Bortglömt

Måndag 27 mars hölls en angelägen föreläsning om Västsahara på Härnösands Bibliotek med Lena Thunberg från Tidskriften Västsahara. Det enda land som inte är självständigt i Afrika idag är Västsahara. Då den forna kolonialmakten Spanien lämnade Västsahara 1975 ockuperades området av Marocko. Alltsedan dess har Marocko med våld behållit Västsahara i sitt grepp och ett stort antal bosättare från Marocko har slagit sig ner i Västsahara – jämförbart med den bosättarpolitik Israel utövar mot Palestina. Marocko säljer i strid mot internationell rätt ut den västsahariska fosfaten liksom oljeletningskontrakt och sluter avtal med EU för fiske i västsahariska vatten, som är de mest fiskrika vattnen i hela Afrika!

Man kan säga att Sverige stått på västsahariernas sida för ett fritt och självständigt Västsahara. År 2006 röstade Sverige emot EU:s fiskeavtal med Marocko och 2012 beslutade riksdagen att erkänna Västsahara. Lena Thunberg skärpte dock tonen när hon pratade om Sveriges roll idag. Regeringen har inte verkställt riksdagens beslut om ett erkännande av Västsahara. De tycks ha böjt sig för Marockos utpressningsförsök om att bland annat stänga ute IKEA och inte ta tillbaka ensamkommande flyktingbarn. Thunberg menade att det nu är viktigare än någonsin att följa vad Sverige gör i västsaharafrågan och att organisationer och enskilda sätter press på regeringen för ett svenskt erkännande av Västsahara och EU-avtal som hindrar Marockos plundring av Västsaharas rikedomar.

Kvällen på biblioteket avslutades med filmen Gdeim Izik från ett protestläger som upprättades av unga västsaharier inne i det ockuperade Västsahara hösten 2010. Protesterna slogs brutalt ner av marockansk polis och militär. Protesterna i Västsahara ses som inledning till den arabiska våren. Men som i många av de andra nordafrikanska länderna återstår en lång kamp för en verklig arabisk vår – en vår som vi här i Sverige på olika sätt kan stödja. Dess värre nås vi av nyheten att Sverige i detta läge beslutat att skära ner stödet av matleveranser till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.
Den innehållsrika Västsaharakvällen arrangerades av Härnösands bibliotek, Sida Partnership Forum och Ådalens Afrikagrupp.

Ralph Praming, aktiv i Ådalens Afrikagrupp

STÖD OSS