Minderårig fängslad i Angola efter att ha beställt t-shirtar - Afrikagrupperna

Nyhet 2013-11-06

Minderårig fängslad i Angola efter att ha beställt t-shirtar

“I Angola är demokratin så här:” kan man läsa i ett lokalt inlägg på Facebook, som fortsätter “en tonåring arresteras utan rättegång medan efterlyst av Interpol förlitar sig på myndigheternas tysta medhåll. Skam”.

Vad inlägget syftar på är att 17-årige Manuel Civonda Baptista Nito Alves (Nito Alves) fortfarande sitter häktad (utan att åtal väckts), anklagad för att ha förolämpat Angolas president. Samtidigt beskylls regeringens för en lågmäld respons till det faktum att en släkting till presidenten är efterlyst av Interpol för människohandel för sexuella ändamål – en härva som enligt den offentliga åklagaren i brasilianska Sao Paulo påstås innefatta flertalet personer samt länder som Portugal, Sydafrika, Österrike och Angola. Den efterlyste har själv dementerat anklagelserna.

Inlägget är bara ett av många som tillsammans skapat en storm av kommentarer på twitter och facebook. Det finns ingen koppling mellan de två fallen. Däremot försöker twittrare och facebookar belysa paradoxen. Inte desto mindre är fokus först och främst på unge Nito. Amnesty International och den angolanska nyhetstjänsterna Maka Angola och Club-K tillsammans med angolanska människorätts-NGOn Mãos Livres uppmanar till aktion för att visa Nito att omvärlden ger honom sitt stöd (se nedan för länk till namninsamlingar).

Det har nu gått 55 dagar, eller snart två månader, sedan 17-årige Nito Alves arresterades i Luanda den 12 september. Nito påstås ha beställt upptryckningen av ett 20-tal t-shirtar. T-shirtarna ska ha tryckts med skymfande slagord mot presidenten samt uppmaning till regimskifte.

Det har nu gått 55 dagar och unge Nito sitter fortfarande häktad utan att formellt ha åtalats. Från att ursprungligen stått anklagad för ärekränkning mot presidenten har anklagelserna nu ändrats till förolämpning. Under artikel 25 från 2010 års lag om brott mot staten kan man få upp till tre års fängelse om man förolämpar presidenten.

Det har nu gått 55 dagar och Nito påstås ha förflyttats från ett häkte i centrala Luanda till fängelset Comarca da Viana, i Luandas förort Viana. Enligt Amnesty International hölls han i Luanda i en cell tillsammans med nio vuxna fångar – något som strider mot både angolansk och internationell människorätt, enligt samma källa.

Att Comarca da Viana skulle vara mycket bättre är tveksamt. Samma fängelse har vid två tillfällen i år fått internationell uppmärksamhet efter att grova övergrepp har dokumenterats och läckts på Youtube.

Det har nu gått 55 dagar och Nito har enligt Amnesty International inte fått medicinsk hjälp mot diarré, kräkningar, återkommande eller huvudvärk. Samtliga vilka är symptom på malaria.

Det har nu gått 55 dagar och unge Nito har enligt nyhetstjänsten Maka Angola börjat hungerstrejka. Enligt Amnesty International ska Nito redan besitta en svag hälsa på grund av ohygieniska förhållanden i fängelset.

Det har nu gått 55 dagar och Nito är fortfarande 17 år och enligt barnkonventionen minderårig.

Du har möjlighet att förhindra en 56:e dag. Visa Nito och Angola att Sverige lever efter de principer vi lär. Skriv på Amnesty Internationals och/eller Maka Angola, Club-K och Mãos Livres namninsamlingar för att få Nito frisläppt.

Bild: change.org
STÖD OSS