Säkerhetsvakter vill ha högre minimilön - Afrikagrupperna

Nyhet 2009-01-02

Säkerhetsvakter vill ha högre minimilön

Den nystartade organisationen för säkerhetsvakter, Federation of Security Employers in Namibia (FSEN), vill höja minimilönen för anställda inom säkerhetsföretag från 3 till 4 namibiska dollar i timmen, motsvarande från 2,70 till 3,80 svenska kronor i timmen. Säkerhetsvakter jobbar ofta skift på 12 timmar, och många arbetar 7 dagar i veckan. Trots de långa arbetstiderna betalar arbetsgivare oftast bara 3 namibiska dollar i timmen. I Namibia är mellan 15000 och 20000 personer anställda inom säkerhetsindustrin, som sägs vara en av de snabbast växande industrierna i södra Afrika, men samtidigt den med lägst löner. I mars 2008 höjdes lönerna från 2,09 till 3 namibiska dollar i timmen efter påtryckningar från flera av de 22 organisationer som nu utgör FSEN skola där säkerhetsvakter kan få vidareutbildning.

The Namibian, 23 december 2008

STÖD OSS