Othoko - Afrikagrupperna

Othoko

Othoko är ett forum som består av tre föreningar för personer som lever med hiv i norra Moçambique. Forumet är knutet till hälsovårdens test- och ungdomskliniker och lokalradion. Syftet med samarbetet är att förbättra det förebyggande arbetet med hiv och lindra konsekvenserna för dem som lever med viruset.

  • Moçambique

Othoko

Bakgrund

Othoko är ett forum som består av tre föreningar för personer som lever med hiv i norra Moçambique. Forumet är knutet till hälsovårdens test- och ungdomskliniker och lokalradion. Syftet med samarbetet är att förbättra det förebyggande arbetet med hiv och lindra konsekvenserna för dem som lever med viruset.

Hivprevalensen i Cuamba-distriktet är bland de högsta i regionen, inte minst på grund av att distriktet är en knutpunkt för såväl vägar som tågtransport och dessutom med närliggande gräns till Malawi. Flickor och unga kvinnor är som vanligt särskilt utsatta. Deras möjlighet att bestämma över sina egna kroppar är begränsade. Det finns således ett stort behov av att arbeta med barn och ungdomar, både flickor och pojkar, för att nå ut med information om hiv, sexuellt överförbara infektioner och normer som rör genus och sexualitet.

Othokos arbete handlar om att skapa möjligheter för lärande när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa. Det finns många tabun kring detta tema. Många ungdomar kan inte prata om sex hemma och sexualundervisningen i skolorna är bristfällig eller obefintlig. Tonårsgraviditeter är vanligt förekommande. Ett av Othokos syften är att få bort stigmatiseringen av de som lever med hiv och de som blivit oönskat gravida som tonåringar eller ogifta. Det gör Othoko med musik, dans och teater som verktyg.

Michael Jackson är en av aktivisterna i Othokos ungdomsgrupp. Michael berättar att han har dansat och spelat i hela sitt liv. För några år sedan gick han med i Othoko.

– Dansen har fått en ny mening när den kan förenas med aktivism. Jag kan kombinera det jag älskar att göra med ett budskap som kan förändra och rädda människors liv, säger Michael med ett stort leende på läpparna. Othokos föreställningar inger hopp eftersom de visar på hur drabbade kan söka vård, få hjälp, överleva och leva vanliga liv. 

Eftersom många människor som lever med hiv i norra Moçambique inte har tillräckligt med mat är det också vanligt att avbryta sin behandling. Othoko har varit mycket framgångsrika med sitt arbete med att hålla människor kvar på bromsmedicinerna, både genom sina stöttande hembesök och leveranser av matpaket.

– Det är otroligt hur många sjuka människor som vi kan få på bättringsvägen bara genom att ge dem näringsrik mat, säger Vitorina Fransisco. Hon är en av de aktivister som varit med sedan starten av Othoko 2002. Othoko jobbar även med hemsjukvård av personer som lever med hiv och en gång i månaden levererar de ett matpaket till sina patienter. De har egna odlingar där de producerar en del av innehållet. Matpaketet är viktigt eftersom näringsrik och varierad kost är en nödvändighet för att få människor att tillfriskna. Utan att äta ordentligt klarar man inte av att ta bromsmedicinerna. 

– Under åren som aktivist har jag sett många människor tillfriskna. Att se hur en patient kommer tillbaka till livet och kan börja gå igen gör mig lycklig. Att rädda livet på någon är det bästa man kan göra. Därför fortsätter jag. Det här arbetet handlar om solidaritet, säger Vitorina och ler.

Michael Jackson, aktivist på Othoko Foto:Mitra Mäki
Olga Tiago och Vitorina Fracisco, aktivister och hemsjukvårdare hos Othoko. Fotot är taget på Othoko’s plantage utanför Cuamba där Othoko odlar grönsaker till matpaketen de distribuerar till sina patienter. Foto: Mitra Mäki
STÖD OSS