Var med och utveckla medlemsdemokratin

Afrikagrupperna har under de senaste åren satsat hårt och framgångsrikt på att ekonomiskt säkra organisationen. Nu är vi glada att vara i startgroparna för att fördjupa medlemsdemokrati, engagemang och aktivism. Rötterna till en rättvis värld. Var med och bygg vår organisation framåt – kontakta styrelsens organisationsutvecklingsgrupp som träffas (möts även digitalt på distans) cirka 2 timmar i månaden. Gruppen har som syfte att bevaka medlemmarnas intressen och arbeta strategiskt för att stärka medlemsorganisationen och den demokratiska utvecklingen av Afrikagrupperna. Gruppen är öppen för alla Afrikagruppernas medlemmar intresserade av organisationsutveckling.

Intresserad?

Kontakta Erika Charpentier i styrelsen på: erika.charpentier@afrikagrupperna.se.

Vi behöver dig!

Aktionsdag 9 december

Agera för Rättvis vinhandel och Västsahara! Den 9 december träffas vi nyfikna och redan aktiva medlemmar i Göteborg. Vi delar upp oss i aktionsgrupper under dagen. Kom med och inspireras av, film, utställningar och maraton. Såklart finfint häng på kvällen när Solidaritetspriset delas ut tillsammans med styrelsen.

Afrikagrupperna står för resa och boende (9-10/12) mejla oss ditt intresse redan nu till: medlem@afrikagrupperna.se, vill du dela med dig av en aktionsidé, tveka inte att höra av dig!

Seminarieturné, ”Right to land” om landgrabbing 29 sep – 15 okt

Favorit i repris av seminarieturnén som vi hade i våras när vi gästades av Flaida José Macheze från UNAC kommer ske även till hösten. Tyvärr har vi inte en gäst under alla seminarier denna gång, men de interaktiva deltagande metoderna samt mini-läsningen kommer fortfarande att vara en del av denna omgång.

Turnén sker samtidigt som lanseringen av rapporten Green resources och besök av partnerorganisationerna JA!, UNAC och Livaningo, som framförallt träffar europeiska beslutsfattare.

Är det någon som skulle vara intresserad av att hålla ett seminarium i höst? I våras åkte vi igenom norra Sverige och hade möjligheten att besöka Ådalen, Linköping och Uppsala lokalgrupp. Denna gång kommer vi att fokusera på södra Sverige.

Låter det intressant och vill ni veta mer?

Kontakta gärna: Isatou på isatou.keitta@afrikagrupperna.se, ansvarig för turnén.

Klimatriksdag 2018, 4-6 maj i Stockholm

Är du redan engagerad, orolig eller bara lite nyfiken – bli en del av Klimatriksdagen och trängs med experter, företagare, gräsrötter, teknikvisionärer, motionsskrivare och lokala aktivister. Vi lär av varandra och hittar lösningarna som gör världen hållbar, LÄS MER!

Afrikagrupperna har möjlighet att skicka några (2-4) medlemmar. Afrikagrupperna bekostar entré, medlemmar själva bekostar resa och boende.

Världens Barn, 30 sep-7 okt stora insamlingsdagar

Världens barnÄven i år är AMODEFA:s arbete i norra Moçambique Afrikagruppernas profilprojekt inom kampanjen. Har ni 2-3 timmar över?
Spana in kick-offer på er ort samlat och beställ material för att delta i årets insamling. Visst kommer medlemmar att samla in mer än både kansliet och styrelsen tillsammans även i år? Vi har på prov startat en digital insamling för medlemmar som ni når HÄR.

Det går enkelt att starta upp en lokalgruppsspecifik. Världens Barn kampanjen är folklig och därmed lätt att samla in till, då vi får skjuts att större organisationer som Röda Korset och Rädda Barnen. Insamlingen är ett nödvändigt sätt att säkra vårt fortsätta påverkansarbete och aktivism.

Läs mer fördjupat om AMODEFA, Sandra Maculane och det internationella paraplyet IPPF där även RFSU är del. Låter det intressant, vill ni bolla idéer?

Kontakta gärna: Oscar och Sanna på oscar.isidorsson@afrikagrupperna.se och sanna.strom@afrikagrupperna.se

Film landgrabbing ”Dead Donkeys Fear No Hyenas”, sep-okt

I våras var Afrikagrupperna i Uppsala och Göteborg med och visade denna dokumentär om landgrabbing. I höst gör Falun detsamma. Uppsala Afrikagrupp hälsar att så borde fler grupper göra, då filmen är mycket intressant. Den handlar om landgrabbing i Etiopien och följer bland annat hur biståndspengar skapat enorma negativa konsekvenser för lokalbefolkningen, brott mot mänskliga rättigheter samt yttrandefrihet.

Mer går att se på WG Film’s hemsida. Tidigare har WG Film producerat dokumentären ”Bananas” som granskande Dole.

Är ni intresserade att samarrangera filmvisning?

Kontakta: Kerstin Übelacker direkt på kerstin@wgfilm.com

Naturbrukskonferensen, 20-22 okt

20-22 oktober äger Naturbrukskonferens med bla. Nordbruk (La Via Campesina Sverige) rum. Vill du veta med om mat, mark och fröer? Hur påverkas bönder i Sverige liksom i Moçambique av EU’s regelverk? NOrdbruk har en enorm kunskapsbas.

Som medlem i Afrikagrupperna är du varmt välkommen att delta. Mer info kommer till hösten, om anmälan och antar platser (platserna är begränsade). Spara datumet!

Afrikagrupperna står för resa och boende under konferensen.

Intresserad?

Kontakta gärna: Cecilia på cecilia.abrahamsson@afrikagrupperna.se

Matsuveränitetsveckan, 6-13 november

Dagens sätt som vår mat produceras på är ohållbart där stora transnationella företag och markägare kontrollerar stora mängder mark. Småbrukare har inte möjligheten att fortsätta bruka sin mark och använda de fröer som de tidigare använt. Konsekvenserna av matproduktion är liknande över hela världen och leder ofta till konflikt.

Därför behövs nu en stark opinion för matsuveränitet, delta i matsuveränitetsveckan och lär dig mer! Matsuveränitetsveckan kommer äger rum igen tillsammans med Latinamerikagrupperna, Jordens Vänner, FIAN, Framtidsjorden mfl organisationer. Här finns chans för lokalgrupper att ordna evenemang på er ort och ta emot gästföreläsare från södra Afrika.

Vill er lokalgrupp arrangera ett event som del av programmet?

Kontakta gärna: Isatou på isatou.keitta@afrikagrupperna.se, ansvarig för matsuveränitetsveckan.

Engagemang våren 2017
Nominera till Solidaritetspriset, 15 okt

Vem eller vilka tycker du ska få Afrikagruppernas solidaritetspris 2018?

Läs mer om priset och tidigare pristagare.

Skicka in: din nominering senast den 15 oktober till ordforande@afrikagrupperna.se

Afrikagrupperna
Aktivistfonden

Mer omfattande ansökningar om har kommit in till fonden under våren, verkligen roligt.
De finns fortsatt utrymme att söka mindre summor inför hösten!

Aktivistfonden finns till för att stödja engagemang och aktivism på lokal nivå. Varje år finns det tre ansökningsdatum och du kan högsta ansöka om 10,000 kr. Vår ambition är också att bättre synliggöra de aktiviteter som genomförs på bland annat hemsidan. Har du frågor kontakta medlem@afrikagrupperna.se.

Har du som medlem en idé du vill genomföra? Läs aktivistfondens riktlinjer och fyll i ansökningsformuläret.

Riktlinjer Aktivistfonden 2016

Ansökningsformulär Aktivistfonden 2016

Agera - en tidning från Afrikagrupperna

ISSUU så hittar du alla årets nummer av Agera digitalt. Du kan läsa i paddan, telefonen eller på datorn!

Kontakta oss

 • Jag är aktivist i Afrikagrupperna för att jag tror att solidaritet är avgörande om vi vill nå förändring. Därför tror jag på att jobba från flera olika håll. Att påverka politiker och företag i Sverige och EU, samtidigt som vi stöttar gräsrotsrörelser och människors egna initiativ i södra Afrika är ett bra sätt. Men framförallt tror jag att vi kan bekämpa strukturer först när vi står tillsammans!

  Ylva Zetterlund
  Ylva ZetterlundGöteborg
 • Afrikagrupperna kombinerar lokalt engagemang och aktivism i Sverige med konkret arbete och erfarenhetsutbyte på plats i Afrika. Det gör mig till en stolt medlem av Afrikagrupperna.

  Nina Tranberg
  Nina TranbergStockholm
 • Det är viktigt med fortsatt och enträget arbete mot fattigdom och orättvisor. Därför är jag medlem i Afrikagrupperna.

  Monica Haglund
  Monica HaglundÖrebro
 • Jag ger Afrikagrupperna mitt stöd för jag har sett bevis på hur viktigt det arbetet är som vi bedriver med våra partnerorgansiationer i södra Afrika

  Tomas Hultman
  Tomas HultmanTingsryd
MEDLEMSAVGIFTER 2017

Hej, nu gör vi det enklare att stödja arbetet för en rättvis värld! Vilket medlemskap passar dig bäst?

Fullt medlemskap 240 kronor - Läs mer!

Ett medlemskap i Afrikagrupperna kostar 240 kr/år. Nytt för i år är att om du blir Afrikapartner så ingår ditt medlemskap. Att vara Afrikapartner innebär att du skänker minst 20 kr/månad genom autogiro. När du stödjer oss genom autogiro ger du oss möjlighet att långsiktigt planera vårt stöd till våra partnerorganisationer i södra Afrika. Vi sparar också in på kostnader för administration och minskar miljöpåverkan.

Hushållsmedlemskap 300 kronor - Läs mer!

Detta medlemskap kan du lösa för alla som ingår i samma hushåll. Du väljer själv vilka som du vill att medlemskapet ska gälla för. Kontakta oss på telefon eller e-post för att anmäla personuppgifterna. När vi vet vilka som ska ingå i medlemskapet kan vi också ta bort eventuella påminnelser till personer som redan är medlemmar. Du kan inte uppge denna information på inbetalningskortet.

Ungdoms- och arbetslöshetsmedlemskap 20 kronor - Läs mer!

Vi inför ett medlemskap för dig under 25 år och för dig som är arbetslös för endast 20 kronor om året. För att spara på administrationskostnader kan du endast betala detta medlemskap genom SMS. Du kommer bara att få digitala utskick. Så här gör du:

 • SMS:a Afrikagrupperna20, förnamn, efternamn, personnummer, e-post till 72970.

Du kan förstås välja att betala fullt medlemskap genom inbetalningskort eller att bli Afrikapartner om du hellre vill det.

Medlemsservice

Kontakta oss på medlemsservice! Oavsett om du behöver anmäla byte av adress, har frågor om ditt medlemskap eller har synpunkter på hur vi kan förbättra vårt arbete så är du välkommen att kontakta oss. Vill du betala din medlemsavgift för 2017?

 Vill du engagera dig?

Vi har lokalgrupper på olika orter runtom i Sverige där medlemmarna engagerar sig på sin fritid för en rättvis värld. Aktiviteterna varierar beroende på medlemmarnas intressen.

Läs mer om våra lokalgrupper om du är intresserad av att engagera dig mer!

Afrikagrupperna, lokalgrupper