Medlemsnyheter 2018-08-09

1.Agroekofestival: Makten över maten, 31 augusti – 2 september

Latinamerikagrupperna och Färnebo Folkhögskola ordnar inspirationsträffen “Agroekofestival: makten över maten”. Afrikagrupperna kan skicka ett fåtal medlemmar (vi bekostar resa) till Sösdalabygden i Skåne där festivalen äger rum. Mat till självkostnadspris under vistelsen. Anmälan till kursen i Facebook-eventet som nedan: https://www.facebook.com/events/622392358121183/

– Intresserad? För reseersättning skriv till Sanna på: sanna.strom@afrikagrupperna.se (begränsat till 2-3 platser)

2. Småbrukarna, Söderhamn, 1-2 september
Konvent med fokus på kvinnliga småbrukare, Söderhamn 1-2 september 2018. Ekologiskt småbruk och hållbar omställning arrangerar träff för folk engagerade i småbruk, mathantverk, naturbruk och liknande. Anmälan till träffen i Facebook-eventet som nedan:
Afrikagrupperna kan skicka ett fåtal medlemmar (vi bekostar resa). Mat till självkostnadspris under vistelsen. Anmälan till kursen i Facebook-eventet som nedan: https://www.facebook.com/events/919069568275695/
– Intresserad? För reseersättning skriv till Sanna på: sanna.strom@afrikagrupperna.se (begränsat till 2-3 platser)

3. Aktivistfonden, nästa tillfälle 2 oktober 2018
Aktivistfonden finns till för att stödja medlemmars engagemang och ge möjlighet till att täcka kostnader i samband med aktiviteter. Riktlinjer och ansökningsformulär till aktivistfonden nedan. Dokumenten är daterade 2016 men gäller fortsatt:
http://afrikagrupperna.se/wp-content/uploads/2014/09/Riktlinjer-Aktivistfonden-20161.pdf
http://afrikagrupperna.se/wp-content/uploads/2014/09/Ans%C3%B6kningsformul%C3%A4r-Aktivistfonden-20161.pdf

4. Världens Barn, skramla med oss, 28-30 september och 6 oktober
Årets stora insamlingsdagar är 28-30 september och 6 oktober. Carolina och Sanna kommer att prata i skolor om Världens Barn och partnerorganisationen Amodefa i september. Presentation och upplägg går mycket bra att låna om någon vill göra detsamma.
Det går även mycket bra att skapa en digital insamling, vilket Göteborgs Afrikagrupp gjorde med fint resultat förra året, se HÄR.
– Intresserad? Tveka inte att kontakta Sanna och Carolina på medlem@afrikagrupperna.se eller anmäl dig direkt till insamlingsaktiviteter på https://start.varldensbarn.se/frivilliganmalan/.

5. Makten över maten, 22-28 oktober
Träffa lantbrukare som kämpar mot storbolag och för rättigheter världen över! Under veckan planeras seminarier med inbjudna gäster (från organisationernas samarbetsländer), som kan belysa konsekvenserna av mat och markfrågor från flera perspektiv.
Det kommer att vara fokus på mat, mark och fröer tillsammans med matsuveränitetsnätverket, som nu bytt namn och heter ”Makten över maten”. Alltså Afrikagrupperna tillsammans med Latinamerikagrupperna, Framtidsjorden, Jordens Vänner, FIAN och Svalorna Indien Bangladesh.
– Är ni intresserade att samordna seminarier och ta emot gästerna? Skriv till Carolina: carolina.kohlerdecastro@afrikagrupperna.se

6. Sahara Marathon 2019, anmäl intresse senast 16 december
Varje år samlas personer från hela världen för att delta i ökenloppet Sahara Marathon mellan de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Distanserna är 5, 10, 21 och 42 km. Det går lika bra att springa som att gå. Viktigast är att visa sin solidaritet med det västsahariska folket. Nu vill vi ha med dig! Vi kommer att vara ungefär 20 personer som åker med till Sahara Marathon. Loppet är den 27 februari. Hela resan tar cirka en vecka och kommer att kosta omkring 10 000 kr. En informationsträff för alla deltagare hålls i januari 2019.
– Är ni intresserade? Skriv till Carolina och Sanna på: medlem@afrikagrupperna.se  

7. Namibiaresa i april 2019

Hoppas att ni läst blogginläggen om hur fin medlemsresan till Sydafrika blev i mars. Ett av besöken gick till bosättningen Enkanini tillsammans med vår partnerorganisation Church Land Program – en hälsning från Inger Johansson därifrån går att läsa HÄR och mer om resan HÄR. Resan arrangerades av vår dedikerade medlem och Afrikagrupperna-veteran Bertil Högberg. I vår, april närmare bestämt, går tankarna att arrangera en liknande resa igen.
– Är ni intresserade? Skriv direkt till Bertil Högberg på: bertilh@bredband.net

Var med och utveckla medlemsdemokratin

Afrikagrupperna har under de senaste åren satsat hårt och framgångsrikt på att ekonomiskt säkra organisationen. Nu är vi glada att vara i startgroparna för att fördjupa medlemsdemokrati, engagemang och aktivism. Rötterna till en rättvis värld. Var med och bygg vår organisation framåt – kontakta styrelsens organisationsutvecklingsgrupp som träffas (möts även digitalt på distans) cirka 2 timmar i månaden. Gruppen har som syfte att bevaka medlemmarnas intressen och arbeta strategiskt för att stärka medlemsorganisationen och den demokratiska utvecklingen av Afrikagrupperna. Gruppen är öppen för alla Afrikagruppernas medlemmar intresserade av organisationsutveckling.

Intresserad?

Kontakta Erika Charpentier i styrelsen på: erika.charpentier@afrikagrupperna.se.

Vi behöver dig!

MEDLEMSAVGIFTER 2018

Hej, nu gör vi det enklare att stödja arbetet för en rättvis värld! Vilket medlemskap passar dig bäst?

Fullt medlemskap 240 kronor - Läs mer!

Ett medlemskap i Afrikagrupperna kostar 240 kr/år. Nytt för i år är att om du blir Afrikapartner så ingår ditt medlemskap. Att vara Afrikapartner innebär att du skänker minst 20 kr/månad genom autogiro. När du stödjer oss genom autogiro ger du oss möjlighet att långsiktigt planera vårt stöd till våra partnerorganisationer i södra Afrika. Vi sparar också in på kostnader för administration och minskar miljöpåverkan.

Hushållsmedlemskap 300 kronor - Läs mer!

Detta medlemskap kan du lösa för alla som ingår i samma hushåll. Du väljer själv vilka som du vill att medlemskapet ska gälla för. Kontakta oss på telefon eller e-post för att anmäla personuppgifterna. När vi vet vilka som ska ingå i medlemskapet kan vi också ta bort eventuella påminnelser till personer som redan är medlemmar. Du kan inte uppge denna information på inbetalningskortet.

Ungdomsmedlemskap - 240 kronor för 2 år!

Vi inför ett medlemskap för dig under 25 år där du betalar samma summa som övriga – men i gengäld gäller medlemskapet i två år.

Du kan förstås välja att betala fullt medlemskap genom inbetalningskort eller att bli Afrikapartner om du hellre vill det.

Röster från medlemmar
 • Jag är aktivist i Afrikagrupperna för att jag tror att solidaritet är avgörande om vi vill nå förändring. Därför tror jag på att jobba från flera olika håll. Att påverka politiker och företag i Sverige och EU, samtidigt som vi stöttar gräsrotsrörelser och människors egna initiativ i södra Afrika är ett bra sätt. Men framförallt tror jag att vi kan bekämpa strukturer först när vi står tillsammans!

  Ylva Zetterlund
  Ylva ZetterlundGöteborg
 • Afrikagrupperna kombinerar lokalt engagemang och aktivism i Sverige med konkret arbete och erfarenhetsutbyte på plats i Afrika. Det gör mig till en stolt medlem av Afrikagrupperna.

  Nina Tranberg
  Nina TranbergStockholm
 • Det är viktigt med fortsatt och enträget arbete mot fattigdom och orättvisor. Därför är jag medlem i Afrikagrupperna.

  Monica Haglund
  Monica HaglundÖrebro
 • Jag ger Afrikagrupperna mitt stöd för jag har sett bevis på hur viktigt det arbetet är som vi bedriver med våra partnerorgansiationer i södra Afrika

  Tomas Hultman
  Tomas HultmanTingsryd
Engagemang under 2017
Aktivistfonden

Mer omfattande ansökningar har kommit in till fonden under våren, verkligen roligt.
De finns fortsatt utrymme att söka mindre summor inför hösten!

Aktivistfonden finns till för att stödja engagemang och aktivism på lokal nivå. Varje år finns det tre ansökningsdatum och du kan högsta ansöka om 10 000 kr. Vår ambition är också att bättre synliggöra de aktiviteter som genomförs på bland annat hemsidan. Har du frågor kontakta medlem@afrikagrupperna.se.

Har du som medlem en idé du vill genomföra? Läs aktivistfondens riktlinjer och fyll i ansökningsformuläret.

Riktlinjer Aktivistfonden

Ansökningsformulär Aktivistfonden

Agera - en tidning från Afrikagrupperna

Läs AGERA digitalt på ISSUU . Du kan läsa i paddan, telefonen eller på datorn!

Kontakta oss

Medlemsservice

Kontakta oss på medlemsservice! Oavsett om du behöver anmäla byte av adress, har frågor om ditt medlemskap eller har synpunkter på hur vi kan förbättra vårt arbete så är du välkommen att kontakta oss. Vill du betala din medlemsavgift för 2018?

 • Bli Afrikapartner och stöd oss genom autogiro för minst 20 kr/månad. Läs mer om autogiro
 • Bli medlem genom gåvoshopen Gå till gåvoshopen
 • Bli medlem genom att sätta in på PG 82 95 52-9
 • Bli medlem genom att Swisha hela medlemssumman till 900 33 77 och skriv Medlem i meddelandefältet.

 Vill du engagera dig?

Vi har lokalgrupper på olika orter runtom i Sverige där medlemmarna engagerar sig på sin fritid för en rättvis värld. Aktiviteterna varierar beroende på medlemmarnas intressen.

Läs mer om våra lokalgrupper om du är intresserad av att engagera dig mer!

Afrikagrupperna, lokalgrupper