Kära vänner!

Kära medlemmar!

Välkommen till Afrikagruppernas Årsmöte 13-14 maj 2017 i Falun!

Afrikagrupperna i Falun och Gävle har förbereder ett fantastiskt program för oss! Anmäl dig nu genom att klicka här eller skicka ett mejl till linn.malmborg@afrikagrupperna.se.

Som vi har berättat tidigare så har styrelsen missat senaste utskicksdatum i år. Vi beklagar detta och ber om ursäkt! Ni finner alla dokument under rubriken årsmöteshandlingar nedan.

Väl mött i Falun!

Gabi Björsson

Generalsekreterare

Välkommen till Afrikagruppernas årsmöte 2017

Flaida, programansvarig för genus och kapacitetsutveckling på Afrikagruppernas partnerorganisation UNAC kommer till årsmötet!

Årsmötet ger dig som medlem möjlighet att påverka vårt arbete, träffa andra medlemmar och diskutera för oss viktiga frågor. Årsmötet är högsta beslutande organ i vår organisation.

När: Lördag den 13 maj – Söndagen den 14 maj, 2017

Var: Lindsbergs Kursgård, Falun

På årets årsmöte kommer vi bland annat diskutera medlemmarnas roll när vi implementerar vår nya strategi, vad som förberetts och vad som kommer hända. Precis som tidigare årsmöte kommer vi att varva årsmötesförhandlingar med andra aktiviteter. I år sker planeringen tillsammans med Falu Afrikagrupp och Gävle Afrikagrupp.

Du som är medlem, representant för medlemsorganisation eller stödgrupp är välkommen att delta på årsmötet. Din röst är viktig. Vi ses!

Solidaritetshälsningar, Afrikagruppernas styrelse

Vad händer på årsmötet?

På årsmötet presenterar vi resultat och lärdomar från det gångna årets verksamhet, men fokus ligger på framtiden. Här beslutar vi vilka som ska ingå i styrelsen, revisorsgruppen och valberedningen under det kommande året. Vi fattar beslut om förslag från styrelsen och medlemmar och vi tar del av föreningsrevisorernas rekommendationer.

Rösträtt

Afrikagrupperna är en demokratiskt uppbyggd medlemsorganisation. Årsmötet som hålls varje år är vårt högsta beslutande organ där du som enskild medlem har en röst. Medlemsorganisationer har två röster per organisation. Personer utan rösträtt från medlemsorganisationer och stödgrupper är också hjärtligt välkomna till årsmötet.

Lämna ditt förslag till årsmötet

Om du, din lokalgrupp eller medlemsorganisation har ett förslag till årsmötet lämnar du eller ni en motion som årsmötet kan ta ställning till. Läs mer på hemsidan om hur du skriver en motion, eller hör av dig till sanna.strom@afrikagrupperna.se för råd. Den färdiga motionen skickas till linn.malmborg@afrikagrupperna.se senast 12 april, vänligen skriv MOTION i ämnesraden.

Nominera till förtroendeuppdrag

Årsmötet ska välja ett antal personer till att sitta i styrelsen, revisorsgruppen och valberedningen. Du kan föreslå dig själv eller någon annan. Skicka din nominering till Gunilla Hamne på valberedningen@afrikagrupperna.se senast 26 mars. Vill du nominera en person till att ingå i nästa års valberedning skickar du ditt förslag till johanna.arkasen@afrikagrupperna.se.

Årsmöteshandlingar på hemsidan

 1. Inkomna motioner och styrelsens yttrande om motioner
 2. Styrelsens proposition om medlemsavgifter 2018
 3. Medlemsrevisorernas berättelse till Afrikagruppernas årsmöte 2017
 4. Ordföranderapport
 5. Regler för reseersättning till Afrikagruppernas Årsmöte 2017
 6. Förslag till auktoriserade revisorer
 7. Förslag till valberedningen 2017-2018

Du som anmäler dig till årsmötet kan välja att få handlingarna skickade per e-post eller som papperspost.

Kostnader

Reseersättning ges till medlemmar för resa till årsmötet med billigaste möjliga färdmedel som tar hänsyn till miljön. Vi återkommer med mer praktiska detaljer närmare.

Anmälan

Anmäl dig till årsmötet senast 18 april här genom att klicka HÄR, eller skicka ett mail till linn.malmborg@afrikagrupperna.se märk mailet ÅRSMÖTE och inkludera ditt telefonnummer. Har du några frågor är du välkommen att kontakta styrelsesekreterare Linn Malmborg på linn.malmborg@afrikagrupperna.se eller medlemsansvarig Sanna Ström på sanna.ström@afrikagrupperna.se.

Kersti Palmberg får Solidaritetspriset

15232132_10157776065610696_6243740193146248487_n

Solidaritet handlar om att gemensamt ta ansvar att arbeta för en rättvis värld. För att uppmärksamma värdet av solidaritet delade Afrikagrupperna för fjärde året i rad ut Solidaritetspriset. Priset gick till Kersti Palmberg och delades ut på Schysst Jul den 3 december 2016.

Kersti har engagerat sig för organisationen ENMT i Zimbabwe. Sedan början av 90-talet har organisationen gått från att driva ett litet bibliotek i ett klassrum till ett kulturcentrum med 27 000 böcker, bokboxar på 40 skolor och ett flertal studiecirklar.

– Kersti är inspirerande och hon har involverat hela sin familj i sitt solidariska arbete. Med solidaritetspriset vill vi uppmärksamma solidariska handlingar, säger Johanna Arkåsen, ordförande för Afrikagrupperna

Under alla dessa år har Kersti dessutom spridit kunskap om Zimbabwe, demokratiutveckling och vikten av bibliotek för kunskapsutveckling i Sverige.

– Utan Afrikagrupperna hade inget av detta varit möjligt, säger Kersti

Nya riktlinjer för aktivistfonden

Aktivistfonden finns till för att stödja engagemang och aktivism på lokal nivå. Varje år finns det tre ansökningsdatum och du kan högsta ansöka om 10,000 kr. Vår ambition är också att bättre synliggöra de aktiviteter som genomförs på bland annat hemsidan. Har du frågor kontakta medlem@afrikagrupperna.se.

Riktlinjer Aktivistfonden 2016

Ansökningsformulär Aktivistfonden 2016

Agera - en tidning från Afrikagrupperna

ISSUU så hittar du alla årets nummer av Agera digitalt. Du kan läsa i paddan, telefonen eller på datorn!

Kontakta oss

 • Jag är aktivist i Afrikagrupperna för att jag tror att solidaritet är avgörande om vi vill nå förändring. Därför tror jag på att jobba från flera olika håll. Att påverka politiker och företag i Sverige och EU, samtidigt som vi stöttar gräsrotsrörelser och människors egna initiativ i södra Afrika är ett bra sätt. Men framförallt tror jag att vi kan bekämpa strukturer först när vi står tillsammans!

  Ylva Zetterlund
  Ylva ZetterlundGöteborg
 • Afrikagrupperna kombinerar lokalt engagemang och aktivism i Sverige med konkret arbete och erfarenhetsutbyte på plats i Afrika. Det gör mig till en stolt medlem av Afrikagrupperna.

  Nina Tranberg
  Nina TranbergStockholm
 • Det är viktigt med fortsatt och enträget arbete mot fattigdom och orättvisor. Därför är jag medlem i Afrikagrupperna.

  Monica Haglund
  Monica HaglundÖrebro
 • Jag ger Afrikagrupperna mitt stöd för jag har sett bevis på hur viktigt det arbetet är som vi bedriver med våra partnerorgansiationer i södra Afrika

  Tomas Hultman
  Tomas HultmanTingsryd
MEDLEMSAVGIFTER 2017

Hej, nu gör vi det enklare att stödja arbetet för en rättvis värld! Vilket medlemskap passar dig bäst?

Fullt medlemskap 240 kronor - Läs mer!

Ett medlemskap i Afrikagrupperna kostar 240 kr/år. Nytt för i år är att om du blir Afrikapartner så ingår ditt medlemskap. Att vara Afrikapartner innebär att du skänker minst 20 kr/månad genom autogiro. När du stödjer oss genom autogiro ger du oss möjlighet att långsiktigt planera vårt stöd till våra partnerorganisationer i södra Afrika. Vi sparar också in på kostnader för administration och minskar miljöpåverkan.

Hushållsmedlemskap 300 kronor - Läs mer!

Detta medlemskap kan du lösa för alla som ingår i samma hushåll. Du väljer själv vilka som du vill att medlemskapet ska gälla för. Kontakta oss på telefon eller e-post för att anmäla personuppgifterna. När vi vet vilka som ska ingå i medlemskapet kan vi också ta bort eventuella påminnelser till personer som redan är medlemmar. Du kan inte uppge denna information på inbetalningskortet.

Ungdoms- och arbetslöshetsmedlemskap 20 kronor - Läs mer!

Vi inför ett medlemskap för dig under 25 år och för dig som är arbetslös för endast 20 kronor om året. För att spara på administrationskostnader kan du endast betala detta medlemskap genom SMS. Du kommer bara att få digitala utskick. Så här gör du:

 • SMS:a Afrikagrupperna20, förnamn, efternamn, personnummer, e-post till 72970.

Du kan förstås välja att betala fullt medlemskap genom inbetalningskort eller att bli Afrikapartner om du hellre vill det.

Medlemsservice

Kontakta oss på medlemsservice! Oavsett om du behöver anmäla byte av adress, har frågor om ditt medlemskap eller har synpunkter på hur vi kan förbättra vårt arbete så är du välkommen att kontakta oss. Vill du betala din medlemsavgift för 2017?

 Vill du engagera dig?

Vi har lokalgrupper på olika orter runtom i Sverige där medlemmarna engagerar sig på sin fritid för en rättvis värld. Aktiviteterna varierar beroende på medlemmarnas intressen.

Läs mer om våra lokalgrupper om du är intresserad av att engagera dig mer!

Afrikagrupperna, lokalgrupper