Vattenkris i Zimbabwe

Tinashe– Om kommunen inte kan tillgodose vattenbehovet vi redan har, hur ska mätare som hanteras med förskottsbetalning lösa problemet? Frågan ställs av Tinashe Chisaira, anställd på Afrikagruppernas partnerorganisation ZIMCODD i Zimbabwe och bosatt i ett av Harares områden som kommer införa ett system där vattenkonsumtion betalas i förväg.

I många områden som inför förbetalningssystemet har kommunen lämnat kranarna torra  trots att vattenräkningar varit betalda. Oron är att människor nu kommer betala i förväg men ändå inte ha tillgång till vatten.

ZIMCODD försöker stoppa utvecklingen. För att informera om det som håller på att hända har ZIMCODD satt ihop en teaterföreställning under titeln ”Inte till salu, våra resurser är tillräckliga”. Genom påverkansarbete och mobilisering försöker de få myndigheterna att inse att vatten inte är en service som bör läggas ut på privata aktörer, utan en service som bör betalas av det gemensamma samhället.

Teateråskådare säger nej till förbetalningsystemet

Teateråskådare säger nej till förbetalningsystemet

Vatten är en mänsklig rättighet, som i sin frånvaro kränker rätten till liv. Förutom uppenbara hälsorisker som följer vattenbrist, kolera, diarré osv så blir det också en utvecklingsbroms när barn behöver kompromissa med utbildning eller kvinnor tvingas återgå till traditionella könsroller som bärare av vatten från brunnar långväga bort. Bränder blir svåra att bekämpa, stigma som omger fattigdom blir svårare att motverka med smutsiga kläder och konflikter vid sinande brunnar splittrar samhällen.

Det är ett nyliberalt påhitt och bland andra Världsbanken och Valutafonden argumenterar för att förbetalningssystemet ”underlättar återbetalning av omkostnader och accelererar den privata sektorns del av vattenservice.” Studier har visat att med förbetalningssystem sjunker vattenkonsumtionen med upp till 65 procent då människor inte har råd att betala. De som lever under FN:s fattigdomslinje om två dollar per dag lägger uppemot hälften av sin inkomst på vatten. I Zimbabwe är fattigdomen utbredd och privatiseringen drabbar därför en förödande stor del av befolkningen.

Vill du stödja ZIMCODD:s arbete får du gärna lämna en gåva.

Afrikagrupperna har även gjort en film till vår kampanjmånad för rättvisa levnadsvillkor. För att se Fredagsmys med Sven Sommelier, som handlar om verkligheten för lantarbetaren som producerar ditt vin, kan du klicka på den här länken.

Recommended Posts