Zimbabwiska kvinnor fruktar våldtäkt

"Equal access to education, training and science and technology: Pathway to economic development" är temat för firandet av den internationella kvinnodagen i Zimbabwe. Många föräldrar har inte råd att betala skolavgiften för sina barn och oftast är det flickorna som först får sluta i skolan. Eleverna på bilden går i Maleva skolan utanför Tsholotsho.

Zimrights, (Zimbabwe Human Rights Association) en lokal NGO som jobbar med mänskliga rättigheter i Zimbabwe, skriver att säkerheten för zimbabwiska kvinnor kommer att fortsätta att vara i fokus för dem, nu när landet förbereder sig för inför ett val (inget datum för val är ännu satt).

Många kvinnor fruktar att de kommer att bli måltavla för misshandel, våldtäkt och trakasserier. Den politiska instabiliteten som just nu finns i landet gynnar inte utvecklingen av kvinnors mänskliga rättigheter.

Under våldsamheterna under förra valet, 2008, blev många kvinnor våldtagna för att de hade deltagit i någon politisk aktivitet, eller var gift med en partner som var politiskt aktiv. Många kvinnor lever fortfarande med minnena från de händelserna. En del blev gravida och/eller hiv-positiva efter att ha blivit våldtagna. Få av dessa mål har tagits upp till rättegång.

För att inte riskera att bli våldtagen, misshandlad eller trakasserad väljer många kvinnor att helt avstå från att vara politiskt aktiva, även om de har en vilja att engagera sig politiskt. De avstår även att delta i andra processer eller samhälleliga aktiviteter .

Zimrights uttalande finns här.

Recommended Posts