Zimbabwiska ålderdomshem

Som i många andra länder, är det mest förekommande att det är barnen som tar hand om sina föräldrar när de blir gamla. De får bo hos dem tills de dör. I Zimbabwe flyttar de gamla ofta in hos någon av sina söner.

Men med en stor del av befolkningen utomlands och med fortfarande svåra ekonomiska förhållanden så blir fler och fler äldre lämnade åt sitt öde i Zimbabwe. Ett av de ställen som de gamla kan hamna på, är en avdelning på United Bulawayo Hospital (UBH). Det är ett sjukhus som staten äger, sjukhuset har väldigt knappa resurser. I Bertley Block hamnar de gamla som egentligen borde vara någon annanstans med har ingenstans att ta vägen.

John Daines är ordförande i ”Friends of Bertley Block”, en organisation som varje dag ser till att de äldre åtminstone får ett mål mat om dagen och lite omvårdnad. De har anställt tre personer, en som lagar mat och två som tar hand om tvätten. Nyss tog de över ett kök i sjukhusbyggnaden, så att de kan laga mat och distribuera ut till alla som behöver. Organisationen går runt på donationer och nyligen fick de en spis, så de har nu möjlighet att laga varm mat.

De flesta gamla behöver blöjor på nätterna. De kostar runt 12 kronor styck och är svåra att få tag på. Patienterna på sjukhuset ska ha med sig sina egna lakan, täcken, kuddar, mat och kläder. Men många kommer utan någonting och de får saker donerade av Friends of Bertely Block. Det är inte bara de äldre som kommer till denna del av sjukhuset, även andra patienter blir flyttade till denna avdelning. Ett exempel är personer som har epilepsi, det händer att de ramlar i öppen eld under ett epilepsianfall. Deras stora sår på benen är stora och öppna och lukten av ruttet kött kan kännas på långt håll i korridorerna. Friends of Bertley försöker ge stöd och support åt alla på denna avdelning.

Sjukhuset har varit i dålig standard i flera år. Det finns ”bara” 25 äldre människor plus de andra patienter som har hamnat på denna avdelning för de 40 anställda personal  att ta hand om. Trots det  finns så mycket personal  är det mycket som inte fungerar eller sköts på rätt sätt. Denna avdelning är också en utbildningsavdelning och det är därför som det finns så mycket personal där. Varmvattenberedaren är för det mesta trasig och följaktligen duschas patienterna i kallt vatten året om.

John Daines besöker sjukhuset i stort sett varje dag.

–          Man gör så gott man kan. Behoven är oändliga överallt här men det viktiga är att hjälpa där man kan, säger John som driver ett café i Bulawayo.

Friends of Bertly Block arrangerar även sociala aktiviteter för de som bor på sjukhuset. Till exempel skjutsar de som vill till kyrkan varje söndag, men nu har det börjat bli problem med att hitta tillräckligt med bilar som kan transportera alla som vill följa med. Organisationen funderar på att försöka få tag i en minibuss som skulle kunna användas för att skjutsa de äldre. Andra saker som Friends of Bertly Block försöker samla ihop pengar till just nu är kylskåp, frys och en mikrovågsugn.

Recent Posts