Zimbabwe med svenska ögon

Kajsa Normans bok: Ge mig kolera – vägen till överlevnad i dagens Zimbabwe är en välskriven bok med fullt av intervjuer med många viktiga zimbabwier. Intervjuerna kokas dock ner till ett par meningar. Som läsare undrar man varför just dessa meningar valdes. En bit in i boken står det klart att citaten skall stödja tesen – De vita är offer eller hjältar, medan nästan alla svarta på alla nivåer är korrupta. I boken slutkapitel tvekar dock Norman och i en bländande cirkelanalys förklarar hon att det är fel på systemet, för att det är fel på systemet.

Jordfrågan dominerar boken, men nämner inte att Zimbabwe ockuperades av Storbritannien och att huvuddelen av bosättarna anlände på 1950-talet. Fattiga afrikanska familjer slängdes upp på lastbilar och transporterades till ofruktbara områden för att ge plats åt nya illegala bosättares farmer. Detta pågick till slutet av 60-talet! Så här sa MR-advokaten Brian Kagoro

”Jordreformer i södra Afrika är ur moralisk synpunkt en mycket lätt fråga -land måste ges tillbaka till dem som berövades jorden. Men tekniskt och juridiskt är den svår

Farmerna kan inte återgå till de forna vita ägarna, men det behövs en total översyn av jordreformen, eftersom den primärt tillkom för att hålla Mugabe kvar vid makten.

Norman anser att alla afrikaner som idag vill ha, eller fått jord är korrupta. Särskilt besviken är hon på en, som bott i Sverige i många år! Hon tycks mena att den svenska kulturen borde ha tvättat bort någon slags  afrikansk girighet. Men det var inte afrikansk girighet som kastade världen in i en finanskris och flertalet av de svenska bonusavtalen skulle av Sida definieras som korruption om de skrivits i Zimbabwe.

Norman återkommer ofta till Mugabes rasism, men han uppfann inte rasismen i Zimbabwe. I Rhodesia var rasismen i många avseenden värre än i Sydafrika och enklaver fanns kvar långt efter självständigheten.

Även premiärminister Morgan Tsvangirais linje, att med en ny grundlag och demokratiska val försöka förändra samhället, sågas. Vilka är alternativen? Inte delta i politiken? Starta inbördeskrig?

Kajsa Normans bok får diskussionen att hamna på Mugabes planhalva. Och hon ger honom argument för hans etniska nationalism. Läs och begrunda hur en överlägsen europé ser Zimbabwe.

Birger Nordström

Recommended Posts