Zimbabwe – fyra veckor efter valdagen

Deniz Kellecioglu, Utvecklingsekonom, Afrikagrupperna, Harare, 2008-04-25 kl. 12.00 (lokal tid)

Allt fortsätter. Eländet alltså. Valresultaten är fortfarande ovissa, hyperinflationen stormar fram, köerna ringlar, telekommunikationen är strikt begränsad, och våldet fortsätter.

För några timmar sedan berättade nära vänner till mig om hur de såg poliser storma MDC:s högkvarter i centrala Harare. De hade sett tungt beväpnade poliser ta ut små grupper av människor och forslat dem in i en buss. Andra källor nämner ett hundratal arresteringar. När jag besökte platsen en halv timmer senare var det fullt av bilar och människor utanför byggnaden, men inga säkerhetsstyrkor. Polisen själva har enligt nyhetsmedia sagt att de arresterade är eftertraktade våldsverkare. Oppositionell media menar att det är tidigare arresterade coh torterade personer som hade inhysts i lokalerna för omsorg och samtal.

Det bådar förstås inte gott, särskilt när utsagorna fortsätter om våldsamheter runtom landet. Men det verkar också som att våldsverkare flyttar på sig eller upphör med sina aktioner på vissa håll. Detta på grund av olika motaktioner som invånarna och deras tillhörande säkerhetsstyrkor uppvisar. I sammanhanget bör noteras (igen) att även MDC anhängare verkar ta till våld ibland.

Enligt den statliga tidningen The Herald bör omräkningen vara klar till helgen. Men det hela är vagt, och ingen förväntar någonting längre. Allmän förvirring beskär våra sinnen. De allra flesta tror att eliten fortsätter att vinna tid, i syfte att lägga upp nya strategier och positioner. Det kan till och med vara så att regeringen avsiktligt låter den urbana befolkningen uppehålla sig med att köa och jaga kontanter, bröd, mediciner, och andra nödvändigheter. Dessutom är transporter ett fortsatt elände tillsammans med en allt försämrad telekommunikation. Denna förvirring, aktiviteter och begränsningar avhåller oppositionella från att organisera sig.

På det politiska planet uttrycker alltfler regionala och internationella ledare om  händelseutvecklingen i Zimbabwe. Vissa trappar upp också upp sin retorik. Men tyvärr är det fortfarande på “Valmyndigheten i Zimbabwe bör utlysa valresultaten snarast”-stadiet. Samtidigt rapporterar Mail & Guardina att det kinesiska företaget har återkallat båten med vapenlasten till Zimbabwe. I så fall fortsätter den delsegern, resultatet av internationell solidaritet.

Recommended Posts