Zimbabwe – ett mångdimensionellt samhälle

En utav många bilvägar i ZimbabweJag har nu varit i Harare i ett par veckor och jag har redan fått uppleva och höra saker som gjort stora intryck på mig. Jag var förberedd på att Harare skulle vara vackert redan innan jag anlände men jag kunde aldrig föreställa mig denna bedövande skönhet som staden på många håll besitter. En zimbabwisk vän till mig som bor i Harare tog med mig till Mbizi Game Park, en vilddjurspark som tydligen var välbesökt förr. Väl ridandes genom parken kunde vi se hur naturen fortfarande var oförstört vacker men anläggningen, som var ett lyxigt bygge, var å andra sidan något som saknade underhåll. Poolen längst upp vid utsiktsplatsen hade inte blivit rengjord på månader, kanske till och med år. Hästarna vankade långsamt fram, uppenbart undernärda och trötta. Shoppingcenter i HarareMin vän berättade för mig att detta förmodligen var hästar, som likt anläggningen, en gång varit i toppskick och en god inkomstkälla. Namnen på listan som man skulle signera efter att ha besökt vilddjursparken lyste med sin frånvaro. Tre sällskap på fyra dagar. Vackra platser och byggnader som håller på att förfalla till följd av uteblivet underhåll tycks vara ett genomgående tema i Harare. En stad som förövrigt har en påtaglig modern storstadspuls. Många element i Harare vittnar om rikedom men mycket faller också in under kategorin fattigdom. Klasskillnaderna är uppenbara.

Jag har sett de fattiga områdena i Harare och det är en hemsk syn. Många människor i dessa områden behöver sjukvård omgående för att överleva. Avondale - samma område som Afrikagruppernas kontor och min bostad ligger i Jag minns särkilt en man som med stapplande steg kom fram till mig, från hans ögon och mun rann det en gul varliknande vätska. Mannen försökte utforma en fråga om jag hade pengar men han var till synes för svag för att tala obehindrat. Den mannen behövde sjukvård men hade inte pengar till det, frågan är vilken sjukvård som skulle vänta honom om han hade möjligheten att betala sig in. Jag har redan under min korta tid här fått höra om hur människor sökt sig till den zimbabwiska sjukvården med mindre åkommor, för att sedan ha blivit så vanskötta på sjukhusen att de aldrig kommit ut därifrån. En annan sida av ZimbabweJag har hört om hur zimbabwier som har råd med landets sjukvård väljer att inte använda sig av den då den är så pass undermålig. I tidningen ”the Zimbabwean” nr 35 år 2009, kan man läsa om hur local government and rural minister Ignatius Chombos ministerium som har Harares fattiga områden på sitt bord, slukade astronomiska summor under 2008 till befolkningens stora förvåning. Vad pengarna mynnade ut i är oförståeligt då Chombos ministerium inte varit involverade i några större projekt förra året. Tvivelaktigt i denna kontext är dock Chombos lyxiga livstil, något som tycks vara genomgående bland Zimbabwes ministrar och dess sammansvurna.

Harare centrum på avstånd

Samtidigt som jag dagligen bevittnar otrevliga saker här, så ser jag också en befolkning som håller hoppet uppe, blickar framåt och som uppfattar att saker har förbättrats på den senaste tiden. Zimbabwe är som vilket samhälle som helst – mångdimensionellt. Zimbabwe är inte synonymt med politisk och ekonomisk förfall, de komponenterna finns otvetydigt i landet men här finns också så mycket mer. Afrikagrupperna håller till i landet för att vi i dagsläget behövs här, men jag vill ändå påminna om att det finns mer än den schablonbild av Zimbabwe som vi under de senaste åren blivit matade med. Att ge ut en onyanserad bild av ett land innebär en förolämpning mot landets befolkning men det kan också medföra en fara då omvärldens ställningstaganden baseras på fel grunder. Jag hoppas att mina bilder gestaltar just ett mångdimensionellt samhälle.

Soliga hälsningar från Harare

Veckans Detta-visste-du-(eventuellt)-inte-om-Zimbabwe

Nu kan du surfa med 3G-nät i Zimbabwe. Från och med december ska det vara rikstäckande och kvalitén motsvara den europeiska.

Recent Posts