Zimbabwe 31 år

Zimbabwes flagga

I dag, den 18 April, är det Zimbabwes självständighetsdag. Det är en nationell helgdag. Men ingen som jag träffar säger att de kommer att fira i dag.

– Vad har jag fira? undrar en vän till mig.

Den röda stjärnan på flaggan symboliserar den revolutionära kampen för frihet och fred. De horisontella bandens färger är de traditionellt panafrikanska och symboliserar i Zimbabwes flagga: grönt för jordbruk, gult för mineraler, rött för självständighetskampen och svart för den ursprungliga befolkningen. Den vita triangeln vid den inre kanten står för fred och framåtskridande.

Delar av Great Zimbabwe ruinerna.

Fågeln på flaggan är kallas för ”Zimbabwefågeln” och är en nationalsymbol för landet. När Great Zimbabwe hittades, upptäcktes det fem likadana fågelstatyer. Det är efter Great Zimbabwe som landet har fått sitt namn. Great Zimbabwe var bebott  av shonafolket mellan 400-talet och 1400-talet, vilket gör dessa ruiner de äldsta, och största i Afrika söder om Sahara. 1986 upptogs Great Zimbabwe på UNESCO:s världsarvslista. I dag är Great Zimbabwe en av landets turistattraktioner.

 

Recommended Posts