Vimbai lever ett lyckligt liv med hiv

I filmen nedan möter ni Vimbai och Patricia, som båda är organiserade genom Afrikagruppernas partnerorganisation FACT (Family Aids Caring Trust) i Chiredzi, Zimbabwe.

Vimbai engagerade sig i FACTs stödgrupp 2000 eftersom hon levde med hiv och inte hade någon att dela sina erfarenheter med. 2007 blev hon volontär för organisationen. De arbetar med mer än 1000 personer, säkert 2000 om man räknar med dem som de möter vid utåtriktade aktiviteter.
– Gravida som lever med hiv möter många olika problem. Vissa är inte öppna med sin status hemma, vilket resulterar i att de inte skyddar sig när de har sex. Detta ökar även risken att föra smittan vidare från mor till barn, säger Vimbai.

I FACTs arbete för att förebygga hivöverföring från mor till barn ingår att se till att kvinnor går till mödravården inom de 6 första veckorna när hon vet att hon är gravid.
– Jag var redan på antiretroviral behandling när jag blev gravid, så jag fortsatte bara behandlingen fram till förlossningen och tog inga andra mediciner, berättar Vimbai. Mitt barn föddes utan problem och hon fick nevirapin inom 72 timmar. Jag fortsatte ge henne nevirapin en gång om dagen i 6 veckor. När hon då testades för hiv var testresultatet negativt! Vimbai fortsätter; man kan leva lycklig med hiv. Jag brukade tro att ett positivt hivbesked innebar döden. FACT fick mig att inse att ett annat liv var möjligt. Ett liv som är mycket bättre än det jag levde tidigare!

Patricia berättar att hon idag är väldigt glad. Så var det inte tidigare, när hon bara hade ett barn. Då började hennes man träffa andra kvinnor för att han ville ha fler barn. De smittades båda av hiv. Patricia blev väldigt sjuk och gick till sjukhuset där hon blev testad och fick rådgivning. Hennes CD4-nivå var väldigt låg. (CD4 är ett mått på antal T-celler per kubikmillimeter blod. Ju fler T-celler desto bättre immunförsvar.) Patricia tog till sig råden hon fick och träffade andra personer som lever med hiv som hon kunde dela sina erfarenheter med och få stöd av. Hennes man ignorerade problemet och levde länge i förnekelse. Hon påbörjade behandlingen utan honom och de började använda kondom.
– Det tog över ett år innan han testade sig, hans syster övertygade honom tillslut. Då hade min CD4 nivå ökat till 495 och jag kände mig stark, berättar Patricia. Då blev jag gravid och gick till kliniken. Jag följde alla råd som vårdpersonalen gav mig och jag födde mitt barn 9 månader senare.
När hennes barn var 6 veckor testades han för hiv och resultatet var negativt!
– Kunskap är viktigt för det skyddar dig. Kunskap hjälper dig också att inte sprida hiv. Tack vare mitt nya barn går det bra för mig nu, säger Patricia.

Idag mår Vimbai och Patricia bra och ser ljust på framtiden, men det finns förstås behov som inte är tillgodosedda. Kvinnorna nämner tre viktiga faktorer: bristen på preventivmedel (p-piller); mat – de flesta som inte klarar av att följa behandlingen avbryter för att de är hungriga; inkomstgenererande projekt – många är arbetslösa och har förlorat en partner, ”vi vill kunna ta hand om oss själva”, ”ekonomisk frihet kommer att få oss att känna oss jämlika”.

Läs mer om kampanjen här.

Vill du vara med och stödja Afrikagruppernas arbete mot mödradödlighet och kanske fira en mamma på mors dag?

Köp ett mors dag-kort i vår gåvoshop.
Ge en gåva via hemsidan eller sms:a rättvisa till 72970 så bidrar du med 50 kr.
Bli medlem i Afrikagrupperna.

Recommended Posts