Vana vid ovisshet

Vi i Zimbabwe är numera vana vid ovisshet. Återigen har politikerna lämnat oss med förvirrande nyheter. SADC, det regionala samarbetsorganet, verkar ha reviderat sitt tidigare förslag om en samlingsregering för landet. Enligt förslaget bör Morgan Tsvangirai, president Mugabes opponent för presidentposten, sväras in som premiärminister senast den elfte februari. Ett par dagar senare ska resten av regeringen utses. Det kontroversiella inrikesministeriet, med poliskåren, ska administreras sex månader i taget av de två största partierna, ZANU-PF och MDC-Tsvangirai. Mer vet vi inte. T.ex. vad händer med politiska fångar och centralbankschefen?

Vad jag förstår av nyhetsrapporteringen är att Mugabes läger har accepterat förslaget. Tsvangirais parti säger sig vilja ha mer tid. De är långt ifrån nöjda. De ska ha möte under kommande helg i frågan, då de ska ta ställning till förslaget.

Det verkar som om SADC har tagit ett visst steg framåt vad gäller att tillmötesgå oppositionen, men ändå ytterst lite.

Så nu ska vi vänta till helgens MDC möte. Sedan får vi säkert vänta några veckor till. Och sedan ska vi vänta på att den nybildade regeringen ska agera. …vad det då blir för slags regering.

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts