Valutor

I Sydsvenskan skriver Niklas Orrenius om hur myntlösheten sätter fantasin på prov i Harare. Tuggummi, godis eller pennor är vanligt att få i växel, men har man tur går det att få pengar tillbaka. Om man är beredd att vänta en stund. På marknaden hjälper försäljarna varandra med växel och där godtas även de mest slitna en-dollars sedlarna som knappt håller ihop.

En demonstrant som deltog i demonstrationen på det sociala forumet. På plakatet står det: ”Nej till onda växelkurser i Bulawayo”. I Bulawayo är växlingskurserna ett stort problem.

I Bulawayo används US dollarn lika mycket som den sydafrikanska randen. Botswanska pula går också bra. Det varierar från butik till butik vilken valuta de valt att prissätta varorna med.  Ofta kan man själv få välja vilken valuta man vill använda. Hittills vet jag en affär som accepterar ett kreditkort. Det är en mataffär som tillhör en stor kedja men trots att det finns flera butiker av samma märke i stan är det den enda man kan betala med kort i. I uttagsautomaterna kan man endast ta ut amerikanska dollar. Randen får man hitta på annat håll t.ex. genom att släktingar skickar rand via Western Union eller att man köper det på gatan.

Under ”Social Forum” som var i helgen, var valutorna/den ekonomiska situationen uppe till diskussion. En av de inledande talarna sa att regeringen inte har lyckats sköta ekonomin, det har inte hjälpt att de införde annan valuta än sin egna, därför borde de avgå. Finansministern Biti har sagt att åtminstone till 2012 ska landet behålla de valutorna som de har idag.

Men än så länge så fortsätter folk att imponeras över de enstaka rena och fina en-dollars sedlarna som dyker upp ibland.

Recommended Posts