Val eller inte val – det är frågan

Både president Mugabe och premiärminister Tsvangirai har uttalat sig offentligt och sagt det kommer att bli ett val nästa år. Dock har inget officiellt politiskt beslut tagits. Samlingsregeringen som sitter nu ska enligt deras överenskommelse sitta fram till februari 2011. Just nu fungerar inte samarbetet fullt ut och zimbabwierna börjar bli frustrerade över att det fortfarande finns så många olösta frågor.

Rykten och spekulationer pågår för fullt. Många är oroliga för att det ska bli liknande våldsamheter som hände i samband med valet 2008. Redan nu kommer det rapporter om att våld har förekommit på landsbygden som ska varar relaterat till det kommande valet. En vit jordbrukare blev mördade i måndags på sin gård, vilket sägs också höra till upptrappning av propagandan inför valet.

Det troliga är dock att det blir ett val runt halvårsskiftet nästa år. Arbetet med den nya grundlagen är inte klart och det borde det vara innan det blir ett presidentval. Den nyliga tillsatta valkommisissionen har sagt att de är redo för ett val om ledningen för landet bestämmer sig för det. Även det lilla partiet ZAPU säger att de är redo för ett val. ZANU PF sägs redan ha börjat mobilisera sina resurser och börjat valarbeta. MDC säger att de ska arbeta för rättvisa och fria val.

Finansminister Biti har tidigare sagt att det är för dyrt med val, Zimbabwe har inte tillräckligt med pengar, och får stöd av ekonomiska experter. Biti ska ha blivit tillsagd att budgetera för val i den kommande budgeten. Säkerhetstjänsten sägs försöka övertyga presidenten till att hålla val 2013.

Ingen vet säkert vad som kommer att hända men som en kompis sa till mig:
– Så som presidenten säger, så brukar det bli. Han är konsekvent i sina uttalande och brukar stå vid sitt ord.

Recommended Posts