Ungdomar deltar i kampen mot aids

Rudo och Melody

Rudo och Melody

-När jag ver 15 år funderade jag på att åka till Sydafrika och skaffa jobb, men jag hade också sett att de som åker till Sydafrika utan utbildning inte klarar sig. Somliga prostituerar sig, somliga stjäl eller tigger. En del hittar gamla män som de gifter sig med, berättar Melody Marwissa.

Chiredzi, där Melody bor, gränsar till Sydafrika. Melody är 22 år och är precis färdigutbildad frisör. Att hon skulle gå en yrkesutbildning var inte självklart. När hon gick i sjunde klass dog hennes pappa i aids. Hennes mamma stod ensam kvar att försörja sju barn, en närapå omöjlig situation. Melodys mamma tog kontakt med FACT, en organisation som Afrikagrupperna samarbetat med i över tio år. De stöttar bland annat barn som blivit föräldralösa och hjälper dem att betala skolavgifter, -uniformer, och mat. Med deras hjälp gick Melody ut grundskolan, men utan yrkesutbildning fanns det få möjligheter för henne att försörja sig. Sydafrika är det ekonomiskt starka landet i regionen. Många åker dit i hopp om ett bättre liv, men Melody såg att det skulle vara svårt att få ett bra jobb utan utbildning.
-Innan jag hann åka iväg frågade FACT om jag var intresserad att gå på frisörutbildningen, så jag kunde stanna, berättar hon.

Melody kan försörja sig själv, hjälpa sin familj och hon är engagerad i kampen mot aids. FACT ordnar utbildningar till ungdomar som vill bli ungdomsinformatörer. Melody har gått utbildningen tillsammans med kompisen Rudo Koko.
-Vi pratar i skolor om hur det är att vara ung, vilka utmaningar man möter och vad man kan göra för att lösa problemen, berättar Rudo, som också fick sin grund- och yrkesutbildning betald av FACT när hennes pappa dog i aids.

-Många ungdomar behöver pengar till skolavgifter och sånt, och blir ihop med någon för att få råd till det. Vi talar om att de inte borde ligga med vem som helst. Om de inte kan vänta så måste de använda kondom. En del tycker det är ok att vänta, andra vill inte, och då uppmuntrar vi dom att använda kondom och ha en partner. Om någon planerar att gifta sig uppmuntrar vi dom att hiv-testa sig, berättar Melody, när jag frågar vad de säger för att övertyga andra ungdomar.

Arbetet som Melody, Rudo och andra ungdomsinformatörer gör ger resultat. Ungdomar ändrar attityder och beteenden. Antalet människor som blir smittade av hiv i Chiredzi minskar. På sjukhuset ser man att fler och fler hiv-testar sig. Bevis nog för hur viktigt det är att jobba tillsammans med ungdomar och inte bara för dem.

Recent Posts