– Tvätta händerna!

Det är uppmaningen till de cirka 300 personer som samlats vid ett litet centrum i en av Bulawayos tätbefolkade förorter. Där pågår en så kallad ”Road show”. Underhållning blandas med information om hygien och sanitet. Detta är ett projekt som åker runt bland förorterna, för att prata om samhällsservice och hur viktigt det är med hygien och sanitet.

Diskussion om de stora vattenräkningarna.

Det är mycket som kan diskuteras när det gäller den bristande samhällsservicen: sophämtning fungerar inte, sophögarna växer överallt längs vägar och i naturen, otaliga långa strömavbrott och sky höga vatten priser. Många är upprörda över att få astronomiska räkningar, när servicen inte fungerar som man önskar.

För åhörarna finns det möjlighet att diskutera sina vattenräkningar, som de uppmanas att betala varje månad, trots att det är svårt med ansträngda ekonomiska förutsättningar, och en stor frustration över att räkningarna är så höga när även vatten kvalitén är väldigt låg. Det är till exempel ofta som det kommer vatten från kranen som inte är klart och rent.

Dans och musik blandas med livsavgörande information från scenen.

I det snabba tempot på scenen medverkar även åhörarna väldigt aktivt. Det är kunskapsfrågor om hygien och sanitet. Barn och ungdomar ställer gärna upp i  danstävling. Priserna som delas ut är tvål, toalettpapper och annat som behövs för att skapa bra hygien och sanitetsrutiner.

Recommended Posts