Tvåltillverkling

Studiecirkeln Sokunjalo har har sedan 2002 tillverkat tvål på landsbygden utanför staden Gwanda i södra Zimbabwe.  De började göra det efter att ha gjort en undersökning i området där resultatet visade att tvål var något som fattades i deras område.

Jane Dewa visar upp exempel på tvålar som de tillverkar.

Det är sju kvinnor i cirkeln som tillsammans arbetar med detta inkomstgenerade projekt. Edward Ndlovu Memorial Trust (ENMT) stödjer dem i deras arbete.  Sokunjalo har planterat Jatropha träd hos ordförande i gruppen. De maler fröna från frukten för att fram den olja som tvålen är uppbyggd kring. Tvålen fungerar både för att tvätta kläder och använda på kroppen.

–          Vi kan inte ta det vi producerar till marknaden. Dels har vi inget transportmedel och dels är det ingen som vill köpa tvål som har den här formen och färgen, berättar Jane Dewa, ordförande i Sokunjalo. Det vi behöver nu är en skärare och skyddskläder, främst handskar, för att kunna förbättra vårt arbete.

I dagsläget kommer personer som bor nära och handlar av Sokunjalo. ENMT hjälper den här cirkeln bland annat med marknadsföring.

–          Vi behöver även kunna färga tvålen från den ursprungliga vita färgen. Vi producerar även örttvål som är bra att använda mot skinproblem och vaselin, fortsätter Jane Dewa.

Recommended Posts