Turistlandet Zimbabwe

Harare har dykt upp på olika listor över platser man inte ska besöka. En av motiveringarna: ”Zimbabwes huvudstad är ett praktexempel på vad en misslyckad ekonomisk politik kan få för konsekvenser för ett land. 2008 drabbades landet av en hyperinflation, och en limpa bröd kunde kosta flera triljoner zimbabwiska dollar. Landet har nu slopat sin egen valuta, men skadan var redan skedd. Stora delar av Harare är i behov av hjälp och reparationer, men få utländska företag vill investera i staden.” (Källa: www.gadling.com)

Zimbabwe är så mycket mer än sin huvudstad. I Zimbabwe finns det elva olika parker att besöka för turister, de täcker 13% av landets yta. Zimbabwe är ett måste för den som är intresserade av att se många vilda djur i sin rätta miljö och få möjligheten att se otroliga naturupplevelser.

I parken Mana Pools finns det stora möjligheter att lyckas se ”de fem stora” (lejon, noshörning, leopard , buffalo och elefant) under samma dag. Parken är synonym med otillgänlighet, vildmark, vackra vyer och ett rikt djurliv.

Den största parken är Hwange som är i samma storlek  som Belgium. Här finns det över 100 olika djurarter och över 400 sorters fåglar har kunnat registeriats. Hwange är även känd för sin stora elefant hjord, vilket ska vara den största i världen. Runt 30 00 elefanter ska finnas i parken.

Den mest kända turistmålet i Zimbabwe är Viktoria fallen. Fallen går att se även från Zambia men de flesta ”experter” säger att man upplever fallen bättre från den zimbabwiska sidan. På det lokala språket kallas fallen för ”röken som åskar”. De anses vara ett av de sju underverk i världen. Fallen är 1,7 km bred och när det är som mest vatten rinner 550 miljoner liter vatten ner i Zambezi floden. Runt Viktoria Fallen finns det regnskog som har en unik samling av fauna och flora.

Matobo parken är den som är närmast Bulawayo och är känd för sina stenformationer. Parken är klassat av UNESCO som ett Världsarv. Med lite tur går det att se både svart och vit noshörning i den här parken. Parken har stor spirituell och kulturell betydelse för zimbabwier och olika ceremonier äger fortfarande rum i parken. Andra zimbabwier kommer till Matobos för att fiska och grilla.

Att vara turist i Zimbabwe är relativt lätt och än så länge behöver man inte oroa sig för att trängas med många andra som vill ta den perfekta bilden på giraffen som sitter ner eller lejonungar som busar med varandra. Zimbabwe har även annat att erbjuda än stora naturupplevelser, det finns även historiska monument (t ex Great Zimbabwe) och nattlivet i Harare har börjat att bli roligt och staden känns inte osäker. Som i alla andra städer beror det på vilka områden man besöker.

Välkommen till Zimbabwe!

Recommended Posts