Tsvangirai har träffat Obama, imorgon Reinfeldt

Det är som om Zimbabwe har två ansikten utåt nu, en snäll och en elak. Förenklat representeras dessa ansikten av partierna MDC (båda falangerna) och ZANU-PF med sin mörka nutidshistoria.

Medan ”det elake ansiktet”, president Mugabe hängde med andra Afrikanska despoter under gångna veckan, hängde ”det snälla ansiktet” premiärminister Tsvangirai i USA. Där träffade han en annan ”afrikan”, Barack Obama. Det snälla ansiktet försökte få loss pengar till att lyfta det härdade landet och dess befolkning. I en intervju poängterar Tsvangirai att alla pengar skulle gå direkt till befolkningens behov, och inte till regeringen.

Men det verkar som om han inte var särskilt framgångsrikt. Obama lovordade Tsvangirai, kritiserade diplomatiskt Mugabe och bekräftade att USA inte ändrar sin inställning vad gäller sanktioner. Och att döma av biståndspengarnas storlek är inte Obama administrationen särskilt förtjust och/eller generös. Endast 73 miljoner USA dollars lovades till befolkningens behov. Det är småpengar i sammanhanget, där offentliga sektorn behöver minst en miljard för att överleva. Sen är det oftast en bråkdel av amerikansk bistånd som verkligen når den tilltänkta målgruppen.

Nu är Tsvangirai på liknande färd i Europa. Idag i Tyskland, imorgon bitti i Sverige där han träffar statsministern. Enligt programmet ska han också träffa biståndsministern. En presskonferens kommer att webbsändas, se länk: http://www.regeringen.se/sb/d/11980/a/128127

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts