Traditionell dans på schemat


Elever på Khahluskolan visar upp vad de har lärt sig under veckan i sång- och dansväg.

–          Många lärare vet inte hur man undervisar i dans och teater, säger rektor Siziba på Mqokolwenis skolan och fortsätter: därför är det här projektet så bra. Annars skulle vi inte ha möjlighet att lära våra elever vår traditionell dans.

Umkhathi Theater Works har haft ett projekt runt staden Plumtree i södra Zimbabwe, på gränsen mot Bostwana. I tre omgångar har man varit på utvalda skolor. Projektet har varit sponsrat av en kulturfond där Sida är en av grundarna. Nio instruktörer har befunnit sig på tio skolor. Projektet har pågått på låg- och mellanstadieskolor. Undervisningen har skett i dans, drama, sång, instrumentspelande och poesiläsning.

Kulturfonden har även bidragit med pengar till vissa skolor så att de har kunnat köpa in traditionella danskläder och musik instrument, främst trummor och traditionella mascaras som sätts runt smalbenen.

Många skolor uttryckte sin oro för vad som skulle hända med elevernas nyvunna kunskaper, efter att instruktörerna har försvunnit från skolorna. Det är svårt för studenterna att träna på att dansa när det inte finns någon som kan lära barnen att utveckla och förbättra sina danssteg.

Matesu Dube, chef på Umkhathi Theater Works, tipsar skolorna om att de kan söka pengar från Kulturfonden för att ha en permanent estetisk lärare på skolan.


Instruktör Hebson Ncube lär eleverna på Buluskolan att dansa.

–      Vi behöver verkligen er, säger rektor Mrs Ncube på Buluskolan till Matesu Dube; det här är ett sätt att visa att det går att leva på konstnärliga ämnen. Här känner man bara till artister från Sydafrika, ingen kan någon artist från Zimbabwe, trots att det är här vi bor.

Regeringen satsar enbart på kärnämnena och det är svårt att få plats med några konstnärliga inslag i den vanliga undervisningen. Dock har just denna skola en lärare i estetiska ämnen, men nu är problemet att de inte har något material som de kan använda i undervisningen.

Umkhathi Theater Works uttrycker sin tacksamhet till Sida för att de sponsrar Kulturfonden så kulturen kan hållas levande i Zimbabwe. Umkhathi Theater Works uppskattar möjligheten att få arbete med barn på landsbygden.

Recommended Posts