Tjugoårskalas hos ENMT!

När Edward Ndlovu Memorial Trust (EMNT) fyllde tjugo år kom en mängd zimbabwiska kulturpersonligheter och politiker till den lilla staden Gwanda i södra Zimbabwe.

Edward Ndlovu var medlem av Joshua Nkomos parti, ZAPU. Han slogs för att skapa ett fritt Zimbabwe under Rhodesiatiden. Edward satt i Mugabes fängelse några år under den mardrömslika tiden i början av 80-talet. Efter föreningen mellan ZANU och ZAPU blev han minister. Han gick bort 1989 innan han haft möjlighet att göra något för sin hemstad.

Edwards efterlämnade fru, Mary ville starta ett bibliotek för att hedra hans minne. En kort tid senare kom bibliotekarien och eldsjälen i ENMT, Jackson Ndlovu in. Han arbetade hårt på sin fritid för att skapa det första fungerande biblioteket i Gwanda. De första åren fick man låna en lagerlokal i en högstadieskola. Eleverna i skolan gick dit och läste, men man nådde inte ut i landsbyggden. Så 1996 startade man boklådor som distribuerades till skolor i landsbyggden runt Gwanda. Några år senare blev Afrikagrupperna en partner till ENMT.

Idag får 27 skolor på landsbyggden regelbundet boklådor och biblioteksservice. Och det finns ett stort huvudbibliotek i staden Gwanda. En dröm har gått i uppfyllelse, en dröm som förändrar människors liv. Jackson berättar i filmklippet här nedan om ENMT:s arbete.

I sitt tal förklarade Mary Ndlovu att ett bibliotek är en plats där man kan utveckla sin personlighet. Men det är inte bara en plats där barn lär sig att läsa, utan också en plats där man läser för att lära sig.
‒ Informerade människor kräver inflytande och kan ställa politiska ledare till ansvar. När regering och människor arbetar tillsammans kan mirakel hända.

En annan talare uttryckte sig mer symboliskt.
‒ På hyllorna i biblioteket står olika idéer bredvid varandra utan att de attackerar varandra. Ett bibliotek är en fredlig mötesplats för människor och idéer.

En inställning som är viktigare än någonsin i Zimbabwe idag, då den åldrande presidenten Mugabe kommer att lämna efter sig ett stort vakuum, som av flera analytiker varnar för, kan leda till inbördeskrig.

Recommended Posts