Thembelihle House

Gladys Dube med en aidssjuk 30-årig kvinna.

Thembelihle House är en hiv och aids klinik i Mpopoma, i en av de tätbefolkade förorterna till Bulawayo. Det är lätt att ta sig hit från alla delar av staden.

– De människor som kommer hit är de fattigaste av de fattigaste, berättar ansvariga klinikchef Gladys Dube.

Från början var det en TB klinik men genom åren har behoven ändrats och 2003 gjordes kliniken om till att kunna vårda aids patienter.

– Det är fortfarande mycket diskriminering och stigmatisering mot aids sjuka i Zimbabwe, säger Dube och fortsätter: här i stadsområdet är det väldigt påtagligt. Många vill inte visa sig ens här på vårt sjukhusområde, även om de inte är hivpositiva, de är rädda att något rykte startas om dem.

Dube berättar vidare att det är svårt att få bidrag för deras verksamhet. De har möjlighet att ha upp till 70 patienter, men för tillfället har de kapacitet att vårda 24 patienter, för 12 kvinnor och 12 män. När en blivande patient kommer till kliniken måste personen ha med sig en släkting för att kunna bli inskriven. Släktingen får under tiden som patienten är inlagd, kunskaper i hur man sköter om patienten i hemmet (hemsjukvård).

Det finns en doktor som kommer på volontär basis till kliniken, oftast en gång i veckan. Övrig personal är 23 stycken, det finns hela tiden minst två personal på varje avdelning. Personalstyrkan består bland annat av vakter, underskötare, tvätterskor och kockar. De flesta arbetar på volontär basis.

Trädgårdslandet på sjukhusområdet är uppskattat, där odlas det bland annat basilika, mango, sötpotatis, papaya, lime, tomater, pumpa och majs. Växterna och örterna används till medicinering men även för att säljas för att kunna få in pengar till verksamheten. Patienterna får lära sig hur de ska sköta sin medicinering och lära sig hur de i övrigt ska sköta sin hälsa.

Kliniken är en så kallad ”Halfway Home” för aids sjuka patienter, det ska vara ett mellanting mellan ett sjukhus och att vårdas i hemmet. Det är det enda klinik i Bulawayo som har detta fokus. När patienterna blir utskrivna, har de oftast börjat använda bromsmediciner. Kliniken erbjuder även hälsokunskap till allmänheten, och verktyg i hur man kan förhindra att stigmatisering och diskriminering av hiv positiva sprids.

Thembelihle betyder stort hopp. Themelihle House är en medlemsorganisation i ZAN (Zimbabwe AIDS Network), som är en av Afrikagruppernas partnerorganisation.

Recommended Posts