the Warriors vs the Samba Boys

Benjani Mwaruwari är kapten för det Zimbawiska landslaget

I dag spelas en fotbollsmatch mellan Zimbabwe och Brasilen. Det är en vänskapsmatch mellan de två landslagen och för Brasilen är det ett led i förberedelserna inför VM som börjar om 8 dagar i Sydafrika. Det är en historisk match, eftersom det är det första internationella landslag, icke afrikanska,  som möter Zimbabwe sedan  självständighet 1980. Zimbabwes landslag är rankat som 110 i världen av FIFA och Brasilien har plats nummer 1.

Brasiliens landslag tar bra betalt för att spela i Zimbabwe. Det har diskuterats olika summor men det rör sig om flera miljoner kronor, den slutgiltiga  officiella  siffran har ännu inte blivit känd. Ett gruvbolag och ett telefonbolag har tillsammans med regeringen betalat det brasilianska landslaget. Matchen spelas på en stadium i Harare och de flesta biljetter kostar $10. De brasilianska truppen på 126 personer är i Zimbabwe i ett dygn och det är ett stort säkerhets uppdrag kopplat runt laget.

– Jag tycker att det är bra att Brasilien kommer hit och spelar. Det visar andra landslag att de också kan komma hit, att det inte är farligt, säger Mr Ndlovu som är fotbollsintresserad och följer den inhemska ligan med stort nöje och ser fram emot att kunna gå och titta på VM matcher på storbildsskärmar.

– Denna match är en av det mest spännade sporthändelser som har hänt i Zimbabwe någonsin. Den här matchen får stor uppmärksamhet och det ger oss en möjlighet att visa Zimbabwe i ett positivt ljus, säger Davd Colart, ansvarig minister för utbildning, sport, konst och kultur. Stadsanställda i Harare har fått ledigt halva dagen för att de som vill ska kunna gå och titta på matchen.

Recommended Posts