Thabisanis bröllop

Thabisani i början av dagen

För ett tag sedan skrev jag om Thabisanis Kitchen tea party. I helgen hade jag nöjet att vara med på hennes och Kudakwashes bröllop. Enligt flera deltagare under dagen var det ett ”typiskt zimbabwiskt bröllop”.

Bröllopscermonin hölls på Ndebele och översattes till Shona. Brudgummen är Shona och det var många släktingar till honom som ej förstår Ndebele. Cermonin började cirka 45 minuter senare än utsatt tid. Under hela bröllopsakten kom det folk indroppandes och fler bänkar fick ställas in i kyrksalen, så att alla kunde sitta.

Efter cermonin var det dags för fotografering. Alla följde med till den trädgård där bilder togs. Trädgården tillhör en privatperson som håller sin trädgård i fint skick och därmed kommer människor dit för att ta kort. När vi var där kom det ytterligare ett bröllopsfölje för fotografering.

Lunchen som serverades bestod av ris, kyckling, kött, potatissallad och rödbetssallad. Det erbjöds Coca-Cola eller Sprite att dricka. I huset där festen skulle hållas fanns det helt plötsligt ingen elektricitet. Så några åkte iväg och fick tag i en generator. Det gick relativt snabbt att få den på plats, problemet var att det inte var rätt kontakter som var med. En ny utryckning fick göras för att hämta adapter och sladdar.

Thabisani med sin make, svärföräldrar och tärna

Festen kom till slut igång och inleddes med bön. En dansgrupp uppträdde. Under tiden som vi tittade på de traditionella danserna, överlämnades det presenter och pengar.  När presenterna lämnades talade man om vad man gav och det skrevs upp. Brudparet ska sedan öppna presenterna i enskildhet. Brudparet kom ner från scenen när det var dags för tårta. De matade först varandra och gick sedan runt i salen och bjöd på tårtan. Föräldrarna och de äldre släktingar fick först. Människor kom och gick under hela dagen och det beräknas att ungefär 200 personer kom till festen.

Dagen avslutades med att jag körde Thabisani och Kudakwashe till Kudakwashes föräldrar där en ceremoni hölls för att på ett traditionellt sätt överlämna Thabisani till sina svärföräldrar.

Thabisani sa att hon var trött och lättad när allt var över.

Recommended Posts