Tafadzwa

– Mitt namn är Charity Dhilwayo och jag är 29 år gammal. Jag är mamma till Tafadzwa Nyengerai som både är döv och stum, han är ett av de barn som FACT Chiredzi stödjer. Jag är en ensamstående mamma och jag hade inte resurser och möjligheter att själv kunna ta hand om mitt barn. Tafadzwa Senior, barnets pappa, övergav oss på grund av vårt barns handikapp, därför sökte jag hjälp hos FACT Chiredzi 2006. Jag fick rådgivning som hjälpte mig att acceptera situationen och fick kraft att komma igen. Tafadzwa började samma år få undervisning för små barn. Det var svårt för Tafadzwa att kommunicera eftersom han gick i en skola som inte var anpassad till hans handikapp. 2008 fick han börja i Henry Murray skolan i Masvingo, en skola för döva och stumma barn. Jag var rädd att han skulle vara beroende av hjälp hela hans liv, jag är tacksam för att FACT kom in i våra liv.

Charity med sin son Tafadzwa

– Nu går det bra för Tafadzwa i skolan. Det har blivit lättare för mig att kommunicera med min son sedan han började på Henry Murray skolan, där har han lärt sig teckenspråk och använder det nu. Skolan har även gett mig material och böcker som jag använder för att undervisa min son hemma, jag kan också undervisa andra barn som är döva och stumma och deras föräldrar i byn, som inte har råd att skicka sina barn till en skola som är anpassad för deras handikapp.

– Människor tror ofta att personer som är döva och stumma inte kan göra någonting men Tafadzwa bevisar dem motsatsen, för hans studieresultat är utmärkta. Jag har höga förväntningar på att Tafadzwa kommer kunna hjälpa mig i framtiden.

FACT Chiredzi är en av Afrikagruppernas partnerorganisation i Zimbabwe och under första halvåret av 2010 hjälpte de bland annat 95 flickor och 72 pojkar med att betala deras skolavgifter.

Recommended Posts