Studentprotester

I veckan började tentaperioden för många studenter på National University of Science and Technology (Nust) i Bulawayo. En termin kostar $500. I början av läsåret sa universitet att det var okej att betala en del och sedan betala resten när de har råd. Men när många studenter kom till universitet för att skriva sin tenta blev de nekade i dörren för att de inte hade betalat hela skolavgiften. Detta ledde till ett uppror bland många studenter. Polis tillkallades och fyra studenter sitter nu häktade.

Föreläsningar i unviersitet har under veckan blivit avbrutna av missnöjda studenter som uppmannar föreläsare att sluta föreläsa. I en sal brändes första bänkraden innan elden kunde släckas.

Under de senaste åren har det blivit färre och färre studenter som har fortsatt i utbildningssytemet . På Bambadzi Secondary School var det ingen elev som lyckades skriva sluttentamenn för att kunna gå vidare och få mer utbilding. Det främsta skälen för det är att många har problem med att betala skolavgiften och att lärarna har varit i strejk från och till under de senaste två åren.

Recommended Posts