Stop AIDS. Keep the promise

Det var mest i barn i tidig skolålder som gick i tidiga marschen.

Afrikagruppernas partnerorganisation,  Zimbabwe Aids Network (ZAN) hade ansvaret för att arrangera firandet av Världs aids dagen i Zimbabwe. Det största firandet ägde rum på Rimuka Stadium, strax utanför staden Kadoma.

Lindiwe Chaza-Jangira, chefen på ZAN pratade om hur viktigt det är att alla som behöver ska ha tillgång till hivmedicin.

Programmet började klockan 7.30 med en marsch från stadskärnan till arenan. Programmet var varvat med underhållning, tal av människor som lever med hiv och av prominenta gäster. Temat för dagen var ”Stop AIDS. Keep the promise”. Ungefär 3000 människor var där och lyssnade, dansade och besökte de olika organisationerna som fanns på plats. Det fanns även möjlighet att göra ett hivtest.

Den senaste statistiken säger att 13,7 procent av Zimbabwes befolkningen bär på hiv viruset. Zimbabwe har lyckats få ner statistiken mycket på senaste åren men det har nu börjat komma rapporter om att i provinsen Manicaland har siffrorna börjat stiga igen.

En ung man från Young People’s Network uppmanade  alla unga människor att ta initiativet till att män ska gå och omskära sig.

Den biträdande hälsoministern tog också upp manlig omskärelse i sitt tal:
– Jag vill inte att ni ska se manlig omskärelse som den magiska trollformen för att skydda sig mot hivepidemin. Det är ett av många sätt för hiv prevention men inte den enda lösningen,  sa den biträdande hälsoministern.

Huvudtalare under dagen var ministern för hälsa och barns välfärd, Dr D Madzorea, som pratade om hur viktigt det är att respektera alla människor, oavsett om man lever med hiv eller inte.

Tongai Dewa Moyo, en populär artist, underhöll gästerna med sång och mycket dans.

Recommended Posts