Socialt Forum

I helgen ägde Socialt Forum rum i Bulawayo. Det var 6:e gången som det arrangerades i Zimbabwe och första gången som det var utanför Harare. Dagen inleddes med en demonstration genom stan. Strax under 100 personer deltog i demonstrationståget som hade temat ”Fighting for Sustainable Livelihoods and Deepening Struggles for Social and Economics Rights in Zimbabwe”.
Det hade arrangerats transport för 500 människor runt Bulawayo, så många kunde delta under dagen. Forumet vänder sig främst till aktivister i det civila samhället. Huvudtalarna för dagen kom ifrån i olika organisationer. De var alla överens om att det civila samhället är svagt och att politikerna gör det ännu svagare. Den röda tråden i talen var att det behövs en förändring nu.

Zaza läser en av sina dikter, som bland annat innehåller raden: det här är ingen TV-show, det är verkligheten. Dikten handlar om hur situationen är i Zimbabwe just nu.

–          Grundlagsprocessen har inte varit pådriven av folket. Människor har blivit tillsagda vad de ska säga på mötena, sa representanten från Bulawayo Agenda.

–          Det är stora problem med att vi använder två valutor, regeringen kan inte lösa det här problemet och borde därför avgå, sa representanten från ZCTU.

Alla deltagare fick välja välja ett ämne att vara med och diskutera fram en handlingsplan. Arbete, unga/studenter, jämlikhet, HIV och AIDS, kultur, skuld- och handelsfrågan, land och miljö och religiösa organisationer var några av de områden som diskuterades i grupper. Slutsatserna i respektive workshop kommer att vara ledstjärna för nästa års arbete för det civila samhället.

–          Forumet behöver bredda sin profil annars tycker jag att forumet har varit super. De lokala arrangörerna har lyckats mobilisera aktivisterna och har gjort ett bra jobb med det här forumet, säger Charles Paradzai Mutengwa, som har varit med och arrangerat de tidigare forumen.

Det sociala forumet avslutades med att ett antal artister som uppträde. Poeter, dansare och hipp hopp artister turades om att inta scenen med en entusiastisk publik. Det fanns även tillfälle att måla graffiti och göra egna T-shirts.

ZIMCODD, en av Afrikagruppernas partnerorganisation, är en av medarrangörerna för  forumet. Inom kort kommer ZIMCODD att publicera alla handlingsplaner på sin hemsida.

Recommended Posts