Samlingsregeringen ska börja arbeta idag

I fredags la 35 ministrar och vice ministrar eden för Zimbabwes nya regering, som är tänkt att verka i 18 månader, varefter nya val ska hållas.

Huvuddragen

President Mugabes ZANU-PF parti har 15 ministerposter, premiärministern Tsvangirais MDC-T har 13 ministerposter och den mindre MDC fraktionen, med Mutambara som en av två vice premiärministrar har tre ministerposter. Den andra vice premiärministern är en relativt okänd kvinna vid namn Thokozani Khupe, MDC-T.

Denna vecka ska också ett antal vice ministrar lägga ed. Men annars är tanken att ministrarna ska skrida till verket från och med idag. De sociala och ekonomiska ministerierna kontrolleras av MDC. Det tunga finansministeriet har den kände, respekterade Tendai Biti som minister. Men han är ju inte nationalekonom, utan jurist i grunden. Det finns därför en farhåga om att han inte har kompetensen som krävs. Å andra sidan besitter han en stor allmän kompetens med en tydlig socialistisk ideologi, vilket möjliggör en mer välfärdsinriktad politik istället för en liberaliserad variant. Med landets nuvarande situation där över 90 procent är formellt arbetslösa och fattiga, behövs en upplyftande offentlig ekonomi, inte en tillbakadragen.

Men två av dem andra tyngsta ministerierna, försvar och inrikes, kontrollerar ZANU-PF, även om inrikesministeriet ska delas med MDC är högsta cheferna för säkerhetsstyrkorna riktiga hökar, som har tidigare uttryckt en vägran att ta order från MDC ledare.

En omedelbar säkerhetsrisk

Det är också dessa individer som vägrade infinna sig vid invigningsceremonierna av den nya regeringen. Det är också de som tros ha beordrat arresteringen, och den troliga tortyren av Tony Bennet under helgen. Bennet är av MDC utsett som vice jordbruksminister. Han är också en Zimbabwier med europeiskt härkomst, som har blivit av med sin storfarm, som har suttit i fängelse för att slagit en annan parlamentariker, som har varit i exil efter anklagelser om planerad statskupp. Idag ska han upp i rätten, men vad vi förstår så finns inga egentliga underlag att åtala honom med.

Han arresterades i fredags, strax innan ministrarna skulle lägga sina eder. Det var troligen en maktuppvisning från hökarnas sida, och därigenom ett hopp om att MDC skulle ställa in regeringsbildningen. Cheferna för säkerhetsstyrkorna har alltså fortfarande en påtaglig makt. Speciellt med tanke på att det finns fortfarande ett 30-tal personer som sitter inlåsta och torterade på lösa grunder.

Om det finns en risk för militärkupp i Zimbabwe, så är den som störst just nu. Säkerhetscheferna är ju rädda för att bli av med privilegier, makt och resurser genom processen som en samlingsregering framkallar. Dessutom är det en ren prestigefråga för dem att uppehålla orden som gav uttryckt för ett år sedan: att hellre gå till krig än att ta order från Tsvangirai och opposition.

Men Tsvangirai låter självsäker i intervjuer. Han menar att dessa element har varken resurser, stöd eller legitimitet att genomföra en statskupp. Han fastsår att den nya regeringen kommer att hantera dessa element under dem kommande veckorna.

Förtroende-produktion viktigast

Tsvangirai poängterar också den nya regeringen kommer att arbeta effektivt så att förtroende byggs upp för dem allteftersom.

Och förtroende är nyckeln till en ny, positiv Zimbabwe. Ju mer förtroende regeringen skapar desto fler kommer att bli intresserade av att bygga upp landet igen. Arbetsgivare och arbetstagare kommer att välja att vara kvar eller återvända till landet, samtidigt som biståndsgivare kan finna former och utrymmen för att bidra till utvecklingen. Sedan beror det på hur dessa aktörer agerar, vad för slags verksamhet och utveckling de kommer att stöda. Har de befolkningen i positiv åtanke, kan underverk göras snabbt.

Risken är att ZANU-PF eliten låter MDC bygga upp landet till en viss stabil nivå, för att sedan avveckla samlingsregeringen och slå ned dem. Men vi är försiktigt och skeptisk positiva ett tag till.

Länk till avtalstexten för samlingsregeringen:

http://www.swradioafrica.com/pages/fultext160908.htm

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts