Regimen attackerar den svenska ambassadören

I dagens The Herald, tillika regimens språkrör kritiseras Sten Rylander för dubbelmoral. Enligt artikeln är felet att ambassadören har bett Tsvangirai återvända från Botswana och samtidigt ha varit emot en FN intervention. Troligen handlar kritiken också om Rylanders tidigare regimkritiska hållning.

Förresten, om ni undrar varför jag använder ordet regim istället för t.ex regering är det för att ledarskiktet är illegitim. Zimbabwe har inte haft en konstitutionsenlig regering sedan en sådan upplöstes inför valen den 29 mars 2008. Presidenten valdes efter påtvinganden 27 juni.

Samtidigt har ytterligare tre MDC anhängare förts bort. Över tusentalet NCA anhängare demonstrerade igår – elva arresterades och sex skadades av polisen.

Se statistiken nedan. Vad är det för ledarskikt som tillåter systematiska mord, bortföringar, tvångsförflyttningar och annat hemsk tillsammans med hunger och kolera? Det finns ingenting som rättfärdigar denna vidsträckta mänskliga misär. Det finns ingenting som rättfärdigar ”befriare” att lemlästa dem som ”befriades”. Och det är inte så att gerillan var ensamma om saken. Befrielsen är också frukten av den stora massan som vägrade lyda under rasistregimen Rhodesia. Gerillan fick hela tiden understöd av folket, inte minst kvinnor. Zimbabwe är ett unikt land, som inte gynnades av avkoloniseringen vid början av 1960-talet, men som inte behövde kalla krigets eller fascismens upphörande för att nå befrielse, som Namibia, Sydafrika repektive Mocambique, Angola, Guinea-Bissau.

”Power to the people!” vill jag skrika.

/Deniz Kellecioglu, utvecklingekonom för Afrikagrupperna i Harare

Utanför Harare: Chitungwiza Social Forum 2007

Recent Posts