Rätten till vatten bekräftas av Zimbabwes HD

vatten.red”Att koppla från vattenförsörjning utan ett domstolsbeslut strider mot konstitutionen”

Orden yttras av domare Justice Chinembiri Bhunu, i Zimbabwes högsta domstol. I samband med valet i juli förra året röstades även en ny grundlag igenom. Det är nu många lagar som står i strid med den nya grundlagen. Att testa beslut och lagar i högsta domstol är ett sätt för civila samhället att snabba på processen att få lagarna att överrensstämma.

Det är ett välkommet steg i rätt riktning för Afrikagruppernas partner ZIMCODD som sedan 2007 bedrivit påverkansarbete mot privatiserat vatten. Systemet tvingar fattiga människor att med förskottsbetalning försäkra sin vattenförsörjning. Många gånger garanterar förskottsbetalning inte heller vattentillgång eftersom infrastrukturen inte underhålls i nödvändig utsträckning. (mer om detta i ett tidigare blogginlägg om ZIMCODD:s kampanj) Resultatet kan bli att fattiga människor betalar för en livsnödvändig tjänst som aldrig utförs.

prepaid metersZIMCODD säger i ett pressmeddelande:

Domen erbjuder lite lättnad i en stat där genuin oro över arbetslöshet, fattigdom, korruption, föräldralösa hem och hiv inte haft tillräckliga insatser. ZIMCODD hoppas att kommunala ledare i städer i hela Zimbabwe, och i synnerhet i Harare, Bulawayo och Beitbridge förstår anledningen och släpper alla planer på fortsatta installationer av det ökända systemet av förbetalning av vatten som kommer tvinga invånare att själva koppla ifrån sig om de inte kan betala.

 

 

Recommended Posts