Positive Generation

– Musik är ett ovärderligt redskap för att få ut ett budskap, sa en av talarna när ”Positive Generation. Voices for an HIV free future” lanserades i Bulawayo.

Läkare utan gränser i Zimbabwe står bakom projektet. Projektet består av en 45 minuters lång dokumentär om hiv situationen i Zimbabwe. Andra delar av projektet är en CD med 17 låtar där lokala artister och stöd grupper för hiv och aids, sjunger tillsammans med spanska och zimbabwiska musikstjärnor, så som Alejandro Sanz, Oliver ”Tuku” Mtukudzi och Chiwoniso Mararie. Tanken är att genom använda internationella artister så kan man få mer uppmärksamhet på hivproblematiken.

Dokumentären/projektet har som mål:

  • Att hylla den generation av flickor, pojkar och mammor som är hivpositiv och som är öppna med sin status för att bekämpa stigma och diskriminering.
  • Att förklara varför det är viktigt med mor till barn-prevention för att kunna skapa en hiv fri generation i ett land där en hög andelen av befolkningen är hivpositiva.
  • Vara upplysande om hur viktigt det är att det fortsätter att komma in pengar till hiv och aids arbetet, och att det blir svåra konsekvenser om pengar inte avsätts till att arbeta med hiv och aids.

I Zimbabwe är cirka 13% av den produktiva befolkningen hivpositiva, år 2000 var det 31%. Målet för Zimbabwe är att komma under 10%. Av alla barn som behöver bromsmediciner är det endast 31% som har tillgång till det.

Dansade aktivister när Tuku spelade i tisdags.

Tuku (UNICEF-ambassadör) och Maraire (mibira spelare) framförde en låt var på mötet där deltagare i projektet för första gången fick och höra sig själva i dokumentären. De flesta av de medverkande kommer från olika stöd grupper för hivpositiva i Bulawayo eller Tsholotso.  I dag, på Världsaidsdagen sker det officiella lanseringen av CD:n i Harare.

Mer information finns på projektets hemsida.

Recent Posts