Onandi festival – för att fira kvinnorna

I lördags (6/3) hölls Onandi festivalen i Bulawayo för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen (8/3). Onandi festivalen är ett årligt återkommande arrangemang och syftar till att fira kvinnor och uppmärksamma deras situation. Temat för årets festival var “Equal rights, Equal Oppurtunites and Progress for all” som kan knytas  till den pågende konstutionsskrivningen och att kvinnor inte ska bli diskriminerade i den.

Manifestationen började med att ett 80-tal personer marscherade genom staden. Först gick polisen och stoppade all trafik. Tyvärr kom inte bandet från Frälsningsarmen som var utlovat, men det gjorde inte så mycket för hela demonstrationståget sjöng kampsånger för kvinnans ära. Det var speciellt en grupp av skolungdomar som drog upp stämningen då tåget ”tuffade” på genom stan.  Även om det är ett allvarligt ämne så var det en oerhört glad och positiv festival. Kvinnorna i Zimbabwe har oftast likt kvinnor över nästan hela vår värld inte mycket tid över för nöje, så den här dagen skulle de bara njuta och glädjas.

Det blev en dag fylld med sång , poesiuppläsning, teater och dans. Det delades även ut utmärkelser till kvinnor som hade blivit nominerade av olika kvinnoorganisationer i Bulawayo. Det var alla olika kvinnor som uträttat och betytt mycket i processen för ett mer jämlikt Zimbabawe samt att det hjälp människor i sin närhet. Till exempel en kvinna fick utmärkelse för att hon dels var den första svarta kvinna i Bulawayo som tog körkort. Mary Ndlovu var en annan kvinna som fick utmärkelse, för sitt arbete och det engagemang hon har lagt ner, bland annat i Edward Ndlouvu Memorial Trust , en organisation som Afrikagrupperna stödjer.

I fortsättningen kommer även Joakim Pasma att blogga om sina upplevelser i och med ett fältarbete som han kommer att göra hos Edward Ndlouvu Memorial Trust.

Recent Posts