Nytt kapitel i Zimbabwes historia

I morgon den 13 februari, är det ett år sedan de tre partierna ZANU PF, MDC-T och MDC-M undertecknade överenskommelsen om formaliseringen av den nya samlingsregeringen. Förhandlingarna har gått trögt med att skapa en ny fungerande regering och en konstitution. Men på många håll har det blivit bättre för befolkningen. Det finns mat i affärerna och tillgång till bensin. Det politiska våldet har minskats. Det har skett stora förbättringar i ekonomin sedan införande av amerikanska dollar och sydafrikanska rand som gångbar valuta i landet.

Det finns dock många stora frågor kvar att lösa som verkar ha fastnat i förhandlingarna. Just nu pågår en strejk bland statligt anställda som visar sitt missnöje med att de fortfarande inte får ut sin lön eller bara delar av den. De kräver en minimilön på $630. Nu är den lägsta lönen $135.

Det civila samhället och andra aktörer har bjudits in för att vara med och utforma den nya konstitutionen. Kommissionärer för mänskliga rättigheter, valövervakare och media och information har utsetts, men har ännu inte svurits in och börjat sitt arbete.  Det har därför inte skett någon mediareform.

Ett försök till att visa på transparens från den nya regeringens sida är att det för första gången på länge har gjorts en revisionsberättelse över regeringens ekonomi 2008. Rapporten visar på en del exempel på dåligt ledarskap från högt uppsatta tjänstemän.

Nyligen kom det ett direktiv ifrån presidentens parti, som hävdar att alla företag ska ha en majoritet av svarta ägare. Detta ska vara implementerat i april. Direktivet har inte diskuterats i de samlingsregeringens parlament och många tolkar det som att ZANU-PF vill fortsätta att leda landet ensamt.

Många känner sig besvikna över hur trögt det går i förhandlingarna och hur lite delaktighet/transparens  som genomsyrar processen. Det har gjorts uttalanden i media att förhandlingarna ska hållas så internt som möjligt. Till helgen kommer Sydafrikas president Jacob Zuma som är facilitatör att sätta sig med förhandlingsdelegationerna och förhoppningsvis leda förhandlingarna framåt. Eventuellt blir det val någon gång tidigt nästa år, målet att den nya konstitutionen ska vara klar i oktober.

Källor: Chronicle och Zimbabwe Independant

Recent Posts