Ny strategi för Zimbabwe

Den svenska regeringen har beslutat om en strategi för sina biståndsinsatser i Zimbabwe för åren 2011-2012. Det ska fokuseras på demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter. Läs pressmeddelandet från den svenska regeringen.

Det finns fortfarande inget officiellt utsatt datum för när nästa val kommer att hållas. Senast igår publicerades det en artikel om att presidentens parti vill ha val innan det här året är slut. Andra, såsom premiärministern säger att landet kan vara redo för ett nytt val nästa år. Oavsett när det blir kommer det att behövs resurser för att kunna genomföra ett demokratiskt och rättvist val.

Det går att märka att ett val är på ingående, det politiska klimatet blir hårdare. Människor säger dock även att det inte är någon idé att rösta, de vet ändå vad valutgången blir. Det finns många ”spökröstare” på röstlängderna. De zimbabwier som lever i diaspora, får inte rösta om de har bott utomlands mer än två år. Ungdomsorganisationer har redan nu startat kampanjer för att de som är över 18 år, ska registrerar sig för att kunna rösta. Det gäller att vara redo när än valet kommer.

Recommended Posts