När auktoriteten snubblar

Vi snubblar alla. Vi ramlar alla. Oftast är det ingen stor sak. Oftast resulterar det inte i mer än ett blåmärke, ett skrubbsår eller i värsta fall en fraktur. Sällan leder det till storslagna tidningsrubriker. Om du inte råkar vara en av världens längst sittande presidenter.

Zimbabwes President Robert Mugabe hade just landat efter möte med Afrikanska Unionen i Etiopien där han också utsetts till unionens ordförande. På flygplatsen hölls ett tal och när Mugabe stegar ner från röda mattan snubblar han på sista steget. Journalister ska enlig uppgift av säkerhetspolisen tvingats radera sina bilder på plats. Men i en era av social media spreds bilderna på den fallande presidenten lika snabbt som en skogsbrand på sommaren.

Med sina snart 91 år i livet och 35 år som statsöverhuvud har Mugabe arbetat för en image av att vara i det närmaste odödlig och oövervinnerlig. Att vegetarianen, nykteristen, hälsofreaket, frihetskämpen tillika landsfadern ramlar rimmar illa med den bilden. Fallets symbolik har att göra med ålderdom, instabilitet, ledarförmåga och att vara mänsklig.

Det sistnämnda har ekat i den statsägda median. De har hävdat att eftersom Mugabe lyckades bryta fallet på väg ner bevisar det att presidenten är fysiskt stark och reflexmässigt kvick. Detta skulle vara anledningen till att zimbabwier fortfarande röstar honom till makten.

Social media har tagit en mindre seriös inriktning och porträtterat fallet i en mängd olika situationer. Mugabe på cricketplanen, Mugabe i militärövningar, Mugabe på en kvast i Harry Potter, Mugabe som Michael Jackson, Mugabe springandes ifrån polis med höjd batong. Variationerna börjar bli oändliga. För någon som tycker det är fullt normalt att snubbla tedde sig internetyran över Mugabe märklig. Men symbolik har en förmåga att fånga vårt intresse. Särskilt när den säger något om makt och auktoritet.

http://youtu.be/GjgRhGpcniM

Agnes Nygren

Kommunikatör Afrikagrupperna, Johannesburg/Sydafrika

Recommended Posts