Mordförsök eller inte?

Ja, nya omkast i Zimbabwe. Det är ibland svårt att hänga med allt som händer i landet, och händelser jagar en även när man är utanför landet också – som nu.

Faktamässigt sett har alltså en lastbil, som tillhör USAID, den amerikanska biståndsorganisations tekniska enhet, kört på den bil där Morgan och Susan Tsvangirai färdades tillsammans med en annan partikollega. Medan Susan Tsvangirai dog ögonblickligen, skadades dem andra två ganska lindrigt. Den träffade bilen är en av många i bilkonvojen som var på väg till en partisamling som var inplanerat utanför Harare. Robert och frugan Grace Mugabe besöker efter någon timme Morgan på sjukhuset i centrala Harare, den enda någorlunda fungerande sjukhuset i landet.

MDC gör snabbt ett uttalande om att att för tillfället tyder inget på att det är ett attentat. Detta är viktigt att göra eftersom de allra flesta zimbabwier kommer direkt att tro att det var ett attentat. Det är inte ovanligt i Zimbabwes historia – att nyckelpersoner råkar för ett dödligt bilolycka. Finansministern och tillika andra man i MDCs Tsvangirai falang, poängterar att olyckan skulle säkerligen ha undvikits om det fanns riktiga poliser vid tillfället. Tsvangirai har dock inte litat på dem utan istället antagit egna säkerhetsstyrkor.

Vad jag förstår går analyserna bland zimbabwierna, både i Zimbabwe och här i Sydafrika, att det var ett attentat i raden av många sådana i historien. Den elitgrupp som starkt ogillar samlingsregeringen och som har kontroll över säkerhetsstyrkorna, polis, säkerhetspolis och militär, sägs ligga bakom – med eller utan Mugabes klartecken. T.ex. frågar sig folk varför just Tsvangirai bil träffades av så många bilar. Det fanns tydligen flera resenärer  i lastbilen som körde på. Enligt rapporter har föraren erkänt att han körde på när han sov vid ratten. Nu förhörs dem hos närmaste polisdistrikt – av sådana som kan ha varit med att planera attentat.

Det finns också andra indikatorer på den kan vara början på en repressiv våg. Polisen har nyligen arresterat en domare som gjorde domslutet att fria Bennett, den MDC tilltänkta vice jordbruksministern som arresterades för cirka tre veckor sedan. Det är något som sällan sker. Hittills har domarna uppenbart gått statens, dvs ZANU-PF elitens vägar, efter att deras domslut har regisserats efter ”belöningar” om bilar, hus och pengar.

Visst, Zimbabwes vägar är urusla nu för tiden, efter tunga regn och utan underhåll. Men hur stor är sannolikheten att just den bilen Tsvangirai-paret färdades i skulle träffas av en lastbil vars förare säger sig ha somnat vid ratten på. Detta när Tsvangirai bilar hade sällskap av många andra bilar. Inte heller var det mörkt vid tillfället – det var en timme kvar till mörkrets inbrott, klockan 18. Regimen har, enligt utsagor haft så många bilolyckor som har dödat viktiga personer, alltsedan 1970-talet in i våra dagar.

Nu har MDC uttalat att de kommer att ha en egen utredning i saken. Hittils har de manat till försiktighet med att dra slutsatser. Men det är också troligt att de vill hålla atmosfören lugn, eftersom samlingsregeringen är så skör redan. Det blir svårt att övertyga folk om att det var en ren och skär olycka.

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts