”Min åsikt är att böcker är en mänsklig rättighet”

Så står det i det tal jag läser om återigen. Precis som första gången jag läser det blir jag så gripen att jag känner att jag måste förmedla en del av det till dig. Det är Talent Nyathi, en av grundarna till vår partner Africa Book Development Organisation, ABDO, som skrivit talet. ABDO levererar böcker till skol- och bybibliotek i Zimbabwe.

Talent fortsätter sitt tal så här: ”Jag ser fram emot den dag då organisationer och deras advokater, som kämpar för mänskliga rättigheter, ställer regeringar till svars för att delar av deras nationer helt saknar tillgång till böcker. En av de musiker jag tycker om är Tracy Chapman. I en av hennes låtar sjunger hon: ”De som ingenting har, lever sina liv på berg av ingenting. Allt de har är drömmar.” Det är drömmarna som håller dem igång, tron att morgondagen kan bli bättre.

För att förstå drömmarna hos människor som är svältfödda på böcker behöver du egentligen vara född i avlägsna byar på landsbygden, där virvelvindar bildar dammoln som blåser taken av hyddor och skolor. I sådana trakter ser du bara bryggeriernas reklamskyltar som påstår att suputarna är de bästa människorna. Andra affischer på smutsiga väggar i förfallna affärer säger ”Smoking makes a man!” och ”Coca-Cola is great!”

För att verkligen begripa drömmarna behöver du ha gått barfota i tio kilometer till närmsta lågstadieskola eller ännu längre till de högre klasserna. Vintertid var du så kall om fötterna att du inte märkte att du skar dig förrän du såg blodet. Under regnperioden såg du skräckscener när skolkamrater spolades bort i översvämmade floder. När du sedan kom till skolan, fanns det knappast tillräckligt med resurser för att kompensera för alla dina mödor. Du delade en enda bok med fem klasskamrater; det vill säga om du gick i en av de bra skolorna. I andra skolor var all referenslitteratur förvarad i rektorns rum och kunde endast användas av lärarna. Allting skrevs på tavlan av lärarna och barnen måste lära sig utantill under hela läsåret. Så var det för min generation. Säkert känner många barn i Afrikas byar igen sig. Jag vet inte hur mycket som har förändrats i det stora flertalet landsbygdsskolor.

Jag förstår Nelson Mandelas ord att kroppens kedjor kan bli själens vingar, med vars hjälp vi flyger. ”Att flyga på själens vingar” är sången i hjärtat hos många av landsbygdens barn medan de kämpar för att få en god utbildning.

Sedan starten 1996 har ABDO satt upp 200 bybibliotek och startat 166 studiecirklar i sju av Zimbabwes regioner. Det är min övertygelse att om Zibabwe hade råd med ett bibliotek i alla sina 600 valdistrikt, skulle vi ha ett land där människor kände HOPP.

Hur kan vi sitta här och diskutera om vi ska leverera böcker till folket – som om vi hade ett val? Har vi inte insett att om vi begär att människor ute i byarna ska leva sin liv utan böcker, så begär vi av dem att de ska sluta leva. Böcker är det enda sättet för landsbygdens folk att stå i förbindelse med resten av världen.”

Jag vet att Talent Nyathi har rätt: Böcker är en mänsklig rättighet. Utan böcker stannar världen. Utan böcker finns ingen framtid. Hennes ord känns i magen. Och i själen. Därför tänker jag ge böcker i julklapp i år. Böcker till barnen i Zimbabwe. Om du känner som jag, kan du göra likadant.

Du som redan stödjer vårt arbete som medlem eller givare har fått hem ett brev. Det handlar om böckernas betydelse för barn i Zimbabwe. Om hur böcker förändrar liv. I brevet får du en möjlighet att stödja by- och skolbibliotek. Du som inte är medlem eller givare kan läsa brevet här. Tack för ditt bidrag!

God Jul!

Ge en gåva här.

Bli medlem här.

Tack Lennart Nilsson i Lund för din fina översättning.

Recommended Posts