MDC-T tackar ja till samlingsregering

Denna dag kan bli historisk på riktig om det vill sig väl och nya motgångar inte drabbar oss här i Zimbabwe. Morgan Tsvangirai och hans parti har tackat ja till en samlingsregering med ärkerivalen ZANU-PF och Robert G. Mugabe samt den mindre MDC formationen som leds av Arthur Mutambara.

Jag var själv på plats utanför MDC-T:s högkvarter i centrala Harare. Det första jag fick se var Tsvangirai som stod upp i ett bilflak tillsammans med en grupp andra och hälsade och viftade till folk medan bilen körde iväg.

Utanför högkvarteret fanns tusentals exalterade, glada och hoppfulla människor. Detta var tydligt på ansiktsuttrycken, samtalen och kroppsspråken, men det var tydligast när kravallpolisen dök upp. De slog sina batonger på piketbilen i en halvglad melodi och …hör och häpna: i en sång. Folkvimlet hakade på med starka positiva handklappningar. Många skrattade högt.

Jag lyckas prata med en hel del folk, och alla hade optimismen som gemensam känslouttryck.

Om två veckor ska alla höga poster till den nya regeringen vara klara, inklusive en ny premiärministerpost som ska tilldelas Morgan Tsvangirai. Nästa vecka får jag skriva mer om detaljerna.

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts