Måste bli kär för att kunna bli befodrad

Anna Maurganwa

Sockerplantaget Middle SABI i södra Zimbabwe har över 850 anställda, de flesta är kvinnor. Anna Maurganwa är en av dem. Hon har jobbat på gården i sju och ett halvt år. Trots att det är mest kvinnor som arbetar på gården, så är det oftast män som blir befodrade.

–          För att kunna bli befodrad här måste man bli kär i chefen, det är enda lösningen, och det är det som chefen kräver, berättar Anna Maurganwa. Det är inte många kvinnor som vågar rapportera att sådant här händer här. De är rädda för att bli sedda som offer och vill inte möta sin chef i en rättegång. Det är hennes ord mot hans.

Sockerrör

Anna är sedan fem år medlem i fackförbundet GAPWUZ (General Agriculture and Plantation Worker’s Union of Zimbabwe). Fackföreningen är medveten om hur chefer kan uppträda i tjänstetillsättning och  lobbar för att fler kvinnor ska bli befodrade. När en rekryteringsprocess är i gång tar de fram flera kvinnliga kandidater till varje tjänst.

–          Det bästa med facket är att de utbildar oss, tycker Anna. Nu har jag självförtroende och vågar prata med ledningen om det är något som jag inte tycker  fungerar, eller om jag har förslag på hur vårt arbete kan förbättras. Vi har en bra dialog med ledningsgruppen och det är en trygghet för oss.

Esmarie Njirivit arbetar på Solar Farm nära Harare. Gården odlar rosor och jordgubbar. Tre gånger i veckan skickas blommor till Holland som sedan sprids i Europa.

–          Jag gick med i facket för att ge mig själv trygghet, om något händer vet jag att facket hjälper mig, jag känner mig mycket friare nu, säger Esmarei Njirivit. Jag tror att det som kvinna är extra viktigt att vara med i facket.

Esmarie Njirivit bland rosor.

Numera är Esmarie aktiv i den lokala fackklubben och sedan januari är hon med en i grupp som ska uppmärksamma kvinnors situation på gården. Mammaledighet, vattentillgång och att skaka nätverk för kvinnor är några av de områden gruppen har på sin lista att jobba med.

Just nu driver Afrikagrupperna en kampanj för en schyst och rättvis alla hjärtans dag för alla. Afrikagrupperna vill rikta fokus mot kvinnorna som arbetar inom industrier som är kopplade till de gåvor vi brukar ge bort den 14 februari. Ofta kanske man inte tänker på varifrån bubblet, blommorna eller sockret i geléhjärtana kommer och vilka som producerat det. Vi vill därför uppmärksamma kvinnors situation och arbetsvillkoren i södra Afrika. Flera av våra samarbetspartner arbetar med att stödja kvinnliga lantarbetare i sin kamp för förbättrade arbetsvillkor.

Arbetet för en rättvis värld fortsätter. Alla tjänar på ökad jämställdhet. Du kan också vara med och förändra människors liv och se till att fler arbetare kan förbättra sina villkor:

Här kan du skicka ett Alla hjärtans dag-kort till någon du tycker om.

I vår gåvoshop kan du också stödja lantarbetarna genom att köpa ett riktigt kort att skicka med posten.

Du kan även stödja vårt viktiga arbete genom att sätta in en gåva på PG: 90 03 37-7 eller sms:a ordet rättvisa till 72970 och skänka 50 kr.

Recommended Posts