Mänskliga Rättigheter utreds

Navanethem Pillay

Navanethem Pillay

Den här veckan är Navanethem Pillay, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter i Zimbabwe. Hon är inbjuden av samlingsregeringen i landet.

– Jag är här för att bedöma situationen för mänskliga rättigheter, har sagt Pillay till journalister i Harare.

Pillay ska möta President Mugabe, Premiärminister Tsvangirai, försvars- och tjänstechefer, domare, lagstiftare och ledare för mänskliga rättighetsgrupper. Hon kommer höra rapporter om rapporterade brott mot mänskliga rättigheter i diamant fält i östra Zimbabwe där militären har anklagats för skottlossning och tortyr av bybor som drivs från gruvområden. Under ett årtionde av politiska och ekonomiska turbulens har President Mugabes parti anklagas för att ha trampat på mänskliga och demokratiska rättigheter, för valfusk och för hota oberoende och överfalla oberoende journalister. Oberoende mänskliga rättighetsgrupper säger minst 200 människor, mestadels oppositions anhängare, dog i våldet som var runt de sista nationella opinionsmätningarna under 2008.

– Vi är glada att vi kommer att kunna ta emot Madam Pillay eftersom vi inte har något att gömma när det gäller mänskliga rättigheter. Vi är inte oroliga för vad våra förtalare kommer att säga , säger  justitieminister Patrick Chinamasa. Under hans möte med Pillay ska han ha sagt att det inte har förekommit något våld som har stötts av staten och gjorde klart att den zimbabwiska lagen om att alla homosexuella aktiviteter är kriminella, och
att varje person som begår homosexuella aktiviteter kommer att arresteras.

Ett sedan länge planerat möte med över 50 NGOs och  kommissionären  blev helt plötsligt flyttat till en annan plats och många missade sin möjlighet till att få möjilghet att berätta om sina erfarenheter. Läs organisationernas uttalande om mötet här. Det finns dock en chans att det kommer att bli ett möte mellan NGOs och Pillay senare i veckan.

 

Recommended Posts