PADARE kämpar för jämställdhet i Zimbabwe

I det första blogginlägget för årets kampanj mot mödradödlighet skrev jag att när mammor dör är det inte bara ett kvinnoproblem.  Det här är Esrom Nyambares historia, en av aktivisterna för jämställdhet på Afrikagruppernas partner PADARE i Zimbabwe.

Esrom Nyambare, Zimbabwe

Esrom Nyambare, Zimbabwe

Esrom Nyambare träffade sin blivande fru när han var ung. Hennes familj accepterade honom aldrig trots ihärdiga försök från de båda. De gifte sig utan familjens godkännande och frun blev snart gravid. Esrom var övertygad att barnets ankomst skulle förbättra deras familjeband. Två veckor efter att deras dotter var född blev pressen för hård och Esroms fru flyttade hem till sina föräldrar. Det är inte ett helt ovanligt scenario i Zimbabwe där föräldrar ofta lägger sig i barnens val av partner.

Esroms dotter är sju år idag och han får kämpa för att få träffa henne, då frun har gift om sig.

– Min dotter är en stor anledning till varför jag är aktivist.

I Afrikagruppernas partnerorganisation PADARE -Men’s Forum on Gender, har Esrom funnit en plats som aktivist för jämställdhet. Det var Esroms syster som introducerade honom till PADARE och de har spelat en stor roll i hans personliga utveckling.

– PADARE har stärkt min passion för att rätta till orättvisorna och gett mig en plattform där jag kan påverka.

– Män är ofta frånvarande, iallafall från döttrarna. Vi måste få mer män att inse att de är en del av familjen. När vi arbetar för att förändra attityder gör vi rollspel för att visa en annan typ av mansroll än den traditionella. Ja, det finns de som håller hårt i patriarkatet. Men vi försöker visa med exempel att vi behöver lika tillgång till utbildning och arbete, annars kommer våra döttrar aldrig att få det.

Esrom fortsätter:
Oplanerade graviditeter är en annan typ av könsdiskriminering. Ofta får en oplanerad graviditet mannen att försvinna och kvinnan blirlämnad. Hon blir ensam, kanske hennes familj sparkar ut henne eller så försöker hon dölja graviditeten. Abort är lagligt under vissa omständigheter, t.ex om mammans liv är i fara eller om hon blivit våldtagen. Hon kanske istället genomgår en osäker abort som i värsta fall kan leda till döden.

I Zimbabwe beräknas att ca 2100 kvinnor dör årligen av komplikationer under graviditet och förlossning. Mellan 1990 och 2013 minskade mödradödligheten med totalt 10 procent trots att det skedde en kraftig ökning däremellan (WHO 2014).

Enligt Esrom varierar kvaliteten på vården vid de statliga sjukhusen, likaså hygienen och personalens attityder. Att föda där är inget han rekommenderar.

– Det här är saker jag önskar jag kunde ändra på. Kvinnors rättigheter är också mäns rättigheter, vi måste få människor att förstå det. Men förändringar sker gradvis och jag är positiv inför framtiden.

Esrom är också poet, och imorgon publicerar vi hans dikt ”Save the life givers” som han skrivit särskilt till Afrikagruppernas kampanj www.allamammor.nu .

 

Skrivet efter intervju av Agnes Nygren, kommunikatör i Sydafrika.

Lisa Grafström,

Temahandläggare hiv & sexualitet

WHO 2014 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/112682/2/9789241507226_eng.pdf?ua=1

 

Recommended Posts