Lugnet före stormen i Zimbabwe?

IMG-20160706-WA0006[1]För någon månad sedan startades ungdomsrörelsen Tajamuka, som på shona betyder ungefär vi har fått nog. Det startade som en what´s app-grupp för studenter och unga akademiker men växte snabbt till en direktaktionsrörelse.

Zimbabwe har kämpat med en fallande ekonomi där tillgången av kontanter blivit allt mer akut. Landet importerat i stort sett alla nödvändiga basvaror. När regeringen i förra veckan implementerade importförbud vid den mycket använda gränsporten Beitbridge mellan Zimbabwe och Sydafrika utbröt mindre kaos. Handlarna på den sydafrikanska sidan ville fortsätta sälja medan uppköparna färdandes till Zimbabwe ville köpa och ta med sig in i landet. Gränsen var stängd förra fredagen och ett förrådshus sattes i brand.

I början av veckan spreds kravaller i huvudstaden Harare. Det sägs att upproren inspirerats av Tajamuka och leds just nu av chaufförer i kollektivtrafiken som tröttnat på korrupta trafikpoliser samt av informella handlare. Den senare gruppen har fått utstå mycket trakasserier av myndigheterna det senaste halvåret och kanske var importförbudet droppen som fick överlevnadsbägaren att rinna över.

Idag, som postern antyder, uppmanas till generalstrejk, eller så kallad stanna hemma aktion. Vad det verkar är det en uppmaning som följts av de få formellt anställda i landet. Harares, och andra största staden, Bulawayos gator har varit tomma idag. Det återstår att se hur regeringen kommer möta upproret.

För att följa vad som händer kan hashtaggarna #tajamuka #ThisFlag och #ZimbabweShutdown ge en fingervisning på social media.

Agnes Nygren, Afrikagrupperna Johannesburg

Recommended Posts