Kycklinggård

Chaube Lawerence visar vad han ger sina höns att äta.

Chaube Lawerence har över 150 höns på sin gård i södra Zimbabwe. Varje dag säljer han ägg från hönorna. Han får in tillräckligt med pengar för att kunna försörja sin familj. Äggen säljs främst till ett hem för föräldralösa barn som finns i närheten.

Projektet har blivit en familjeverksamhet, då alla i familjen hjälper till att sköta om hönorna och plocka ägg. Lawerence är gift och tillsammans har de två barn. När han började sin hönsverksamhet tog han kontakt med organisationen SEVACA som gav support så att han kunde köpa staket.

Det fanns mycket att lära av Chaube Lawerence.

Inom kort hoppas Chaube Lawerence att han kan köpa en bil. Det är hans dröm. Genom hönsprojektet har Lawerence kunnat förändra sin livsstil genom att numera vara tillgänglig via telefon, använda sig av solenergi och han har kunnat bygga flera hus på sin gård.

Besöket på Chaube Lawerence’s gård var en del i ett utbyte som nyligen  skedde mellan två av Afrikagruppernas hiv och aids organisationer (SEVACA och FACT-Chiredzi). Både anställda och volontärer  som var med på utbytet var imponerade av verksamheten och troligen kommer Chaube Lawerence att få träffa volontärer igen och hålla i en utbildning om hönsuppfödning.
–  Jag har nu förstått att det går att leva på att sälja ägg och hönsuppfödning. Detta är ett bra exempel på hur man kan försörja sig själv med små medel, förklarade en av volontärerna från FACT-Chiredzi.

Recommended Posts