Kvinnor berättar om politisk våldtäkt

memory.bmpLäste en artikel i tidningen Sowetan som jag inte kan glömma. Den handlar om kvinnor som Memory Shiirinorira.  Hon har två barn och hoppades på en ljusnande framtid trots sin problematiska tillvaro i slummen utanför Harare och trots alla problem i Zimbabwe idag. Hon röstade på MDC i valet och gjorde sig därmed till måltavla för det politiska våld som slog tillbaka på de som vågade rösta på någon annan än regeringspartiet.

Zimbabwe Rape Survivors Association uppskattar att Memory och 2000 andra kvinnor och flickor utsattes för ”politiskt motiverad våldtäkt i maj och juni i fjol. Nu har Memory hiv och när hon går till kliniken för att få vad mediciner som finns så möter hon ofta mannen som troligen smittade henne. Hon kan inget göra, polisen säger bara att de inte hanterar ”politiska ärenden”. Hon mår inte längre så bra och känner att hon håller på att dö. Själv har hon därför inget att förlora men oroar sig för sina döttrar.
Därför valde hon tillsammans med tre andra kvinnor att tala ut i en kort film producerad av Research and Advocacy Unit (RAU). Genom att sprida sin historia hoppas hon att skapa en opinion som hindrar politiskt våld i fortsättningen.
Se filmen på WITNESS hemsida

Viktoria Olausson, East London, Sydafrika

Recommended Posts